2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak egy csavarintás, és máris szállnak az apró plasztikdarabok

Egy friss kutatási eredmény szerint már azzal is rengeteg mikroműanyag kerül a levegőbe, ha letekerjük a műanyag palackról a kupakot.

Mikroműanyagnak az 5 milliméternél kisebb műanyagrészecskéket nevezzük, amelyek túlságosan kicsik ahhoz, hogy például a szennyvíztisztító telepen kiszűrjük őket. A Scientific Reports című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint a mikroműanyag-szennyezéshez már az is elegendő, ha kinyitunk egy műanyag palackot vagy felbontunk egy zacskó nassolnivalót – írja a hvg.hu.

A kutatók vegyi anyagok, mikroszkópok és spketroszkópok segítségével képesek voltak kimutatni, mennyi mikroműanyag kerül a levegőbe, amikor felbontjuk egy csokoládé csomagolását, elvágjuk a ragasztószalagot, vagy egyszerűen csak letekerjük a kupakot a palackról.

A szakemberek mérései szerint 30 centiméternyi „szakadásból” nagyjából 1-3 nanogramm mikroműanyag keletkezik, vagyis körülbelül 1400-7500 részecske szabadul el. Ha azt nézzük, hogy egy bőrradírban akár 300 ezer mikroműanyag-gömb is lehet, akkor ez nem tűnik soknak, ám mivel rengeteg ilyen csomagolás vesz bennünket körül, és ezeket naponta többször is kibontjuk, összességében óriási mennyiségű hulladék kerül naponta a levegőbe és a környezetbe.

A kutatók szerint emiatt a legfontosabb az lenne, hogy ne gyártsunk többé ilyen csomagolásokat. Az Európai Unió egyébként 2021-től tervezi, hogy betiltja az összes egyszer használatos műanyag használatát.

Neked ajánljuk
A mangroveerdőket is veszélyezteti a vizeket szennyező műanyag Újabb fejezetéhez érkezett folyóvizeink hulladékhelyzetének feltérképezése Államtitkár: a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra A digitális és zöld pénzügyeké a jövő? Minden adomány sokat számít
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam