2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Beválthatja a reményeket a betétdíj bevezetése?

A jövő évre érvénybe lépő klímavédelmi akcióterv keretében betétdíjrendszert vezetne be a kormány a PET-palackokra, valamint az alumíniumdobozokra. A tervet a környezetvédelmi szervezetek mellett az üdítő- és sörgyártók is üdvözölték.

Magyarországon évente 1,5 milliárd műanyag palackot termelnek a nagy gyártók, amelynek nagy részét nem hasznosítják újra. Ezen segíthet a betétdíjas szisztéma, amelynek célja a környezeti terhelés csökkentése, a hulladékban található értékes nyersanyagok gazdasági körforgásba való visszajuttatása – derül ki a Marketing és Média összeállításából.

„A világon elindult egy ilyen trend, hogy visszajönnek a visszaváltható csomagolások. Az lenne a cél, hogy az egyszer használatos műanyagokat ne egyszer használatos papírral vagy egyszer használatos, lebomlónak nevezett műanyaggal váltsuk ki, hanem sokszor használatossal” – mondta el a lapnak Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője, aki szerint az újrahasznosítás önmagában nem ad megoldást a
műanyagkrízisre.

Fotó: publicdomainpictures.net

A Greenpeace tavaly végzett felmérése alapján a budapestiek 75 százaléka támogatná a betétdíjas rendszer bevezetését, és választaná a visszaváltható palackot az egyszer használatos helyett.

A törekvést a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a magyarországi alkoholmentes italokat gyártók szakmai érdekvédelmi szervezete is támogatja,

„akár a kötelező betétdíj bevezetését is, amely lehetővé teszi a műanyag és alumíniumpalackok minél nagyobb arányú visszagyűjtését, azok ismételten italcsomagolásként való felhasználását, mivel ez a körforgásos gazdaság megvalósításának fontos eleme lehet”.

A szervezet célul tűzte ki, hogy a tagvállalatai által gyártott és forgalmazott PET-palackoknál 2025-ig 30 százalékra, 2030-ig pedig 50 százalékra nőjön az újrahasznosított műanyagok felhasználási aránya. A cikkből az is kiderül, hogy emellett szeretnék, ha egy PET-palack-újrahasznosító üzem jönne létre Magyarországon, amelynek termékeit a hazai cégek italcsomagolások gyártására tudnák felhasználni.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Forrás: Marketing és Media
Vissza
Hírfolyam