2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ígéretes baktériumra bukkantak egy hulladéklerakónál

Kutatók egy csoportja olyan baktériumfajt fedezett fel, amely bontja a poliuretánalapú műanyagok kémiai kötéseit.

A poliuretánok egyik jellemző tulajdonsága, hogy rendkívül összetettek, nagyon nehéz megsemmisíteni őket, ezért a most felfedezett mikroorganizmusok képességeit a hulladékgazdálkodásban lehet majd felhasználni – írja a Frontiers in Microbiology alapján az Origo.

A Pseudomonas sp. TDA1 nevű fajra egy műanyagokkal teli hulladéklerakó talajában találtak rá a szakemberek. Genetikai állományát feltérképezték, így derült ki, hogy a baktérium az extremofil mikroorganizmusok közé tartozik, vagyis a legszélsőségesebb környezetben is életben marad.

A mikroba a poliuretánok kémiai komponenseinek elbontásából nyeri az energiát.

Mielőtt azonban a Pseudomonas sp. TDA1-et a műanyag-újrahasznosításban alkalmaznák, a tudósoknak alaposabban meg kell ismerniük a baktérium anyagcseréjét, amihez további kutatásokra van szükség.

Fotó: Tom Fisk/pexels.com
Neked ajánljuk
Szeméttelepnek használta az erdőt, több év börtön várhat rá Főleg PET-palackok szennyezik a Szentendrei-szigetet Sok évtizede nyelik a halak a mikroműanyagot – akár egy harisnya kimosásától Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam