2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ahol mindent eláraszt a szemét

A csomagolások világszerte környezeti problémák forrásaivá válhatnak, de sehol sem okoznak annyi gondot, mint a fejlődő országokban.

A Tearfund nevű nonprofit szervezet a négy óriásmárka szemétkibocsátását 6 fejlődő országban, Kínában, Indiában, a Fülöp-szigeteken, Brazíliában, Mexikóban és Nigériában vizsgálta – számolt be a Guardian alapján a Noizz.hu.

Ezeken a helyeken a hulladék szelektív gyűjtése, elszállítása és újrahasznosítása sokszor nem megoldott, ezért az egyszer használatos műanyagok sima szeméttelepeken végzik, vagy nyílt tűz felett elégetik őket.

Az égetéssel a Tearfund számításai szerint 4,6 millió tonna szén-dioxid kerül a levegőbe, ami 2 millió autó kibocsátásával egyezik meg.

Az alapítvány szerint ez morális kérdés, mivel a cégek tisztában vannak vele, hogy ezekben az országokban ilyen sorsra jutnak a csomagolóanyagaik. Elmondásuk szerint egyik vállalat sem említi a fenntarthatósággal kapcsolatos törekvései között ezeknek a műanyagoknak az utóéletét. A Tearfund a kiürült műanyag csomagolások újratöltésében látja a javulás lehetőségét, Brazíliában például a Coca-Colának vannak visszaváltható PET-palackjai.

Fotó: tearfund.org
Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről 4,5 billió cigicsikk végzi a környezetben évente Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Tovább a forrásra: noizz.hu
Vissza
Hírfolyam