2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Járványban sem kell az egyszer használatos eszközök felé fordulni

Teljesen indokolatlan a járványhelyzetben egyszer használatos cikkek fogyasztására ösztönözni az embereket – jelentette ki a Népszava megkeresésére Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Az egyszer használatos eszközök szennyeződés után a kukába kerülnek, ahol további fertőzési potenciált jelenthetnek. Ugyanakkor a többször használatos termékek –edények, szatyrok – alapos el- vagy kimosásával a szennyeződés eltávolítható, jelentette ki a szakértő.

Simon Gergely szerint a veszélyhelyzetben nem nőtt a hulladékok mennyisége, csak a színtér változott meg: most a nappali hulladék is jellemzően a háztartásokban és nem az irodákban keletkezik. Ez abból a szempontból üdvözlendő, hogy a lakóövezetekben fejlettebb a szelektív gyűjtés.

A Greenpeace meggyőződése, hogy a gazdasági és életviteli nehézségek ellenére a környezetvédelmi szemléletnek sem szabad háttérbe szorulnia.

A szakértő nyugati példákat már hallott a járvány nyomán az utcákon vagy a vizekben megjelenő, nagy tömegű, eldobált hulladékokról – maszkokról, kesztyűkről –, de Magyarországról egyelőre hasonló esetekről nem kaptak tömeges jelzéseket.

Nagykanizsán szelektív hulladéktárolókat mosnak le fertőtlenítőszeres vízsugárral a fertőzés elkerülésére
Fotó: MTI/Varga György

A járványhelyzet a hulladékok kapcsán is speciális kihívásokat hozott. Az élelmiszer-hulladék visszaszorítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium a felesleges felhalmozás elkerülésére figyelmeztetett, az FKF pedig a fertőzés megállítását és a gördülékeny szemétszállítást elősegítő kérésekkel fordult a lakossághoz.

Neked ajánljuk
A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Izzik a levegő a műanyag körül Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam