2020. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Járványban sem kell az egyszer használatos eszközök felé fordulni

Teljesen indokolatlan a járványhelyzetben egyszer használatos cikkek fogyasztására ösztönözni az embereket – jelentette ki a Népszava megkeresésére Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Az egyszer használatos eszközök szennyeződés után a kukába kerülnek, ahol további fertőzési potenciált jelenthetnek. Ugyanakkor a többször használatos termékek –edények, szatyrok – alapos el- vagy kimosásával a szennyeződés eltávolítható, jelentette ki a szakértő.

Simon Gergely szerint a veszélyhelyzetben nem nőtt a hulladékok mennyisége, csak a színtér változott meg: most a nappali hulladék is jellemzően a háztartásokban és nem az irodákban keletkezik. Ez abból a szempontból üdvözlendő, hogy a lakóövezetekben fejlettebb a szelektív gyűjtés.

A Greenpeace meggyőződése, hogy a gazdasági és életviteli nehézségek ellenére a környezetvédelmi szemléletnek sem szabad háttérbe szorulnia.

A szakértő nyugati példákat már hallott a járvány nyomán az utcákon vagy a vizekben megjelenő, nagy tömegű, eldobált hulladékokról – maszkokról, kesztyűkről –, de Magyarországról egyelőre hasonló esetekről nem kaptak tömeges jelzéseket.

Nagykanizsán szelektív hulladéktárolókat mosnak le fertőtlenítőszeres vízsugárral a fertőzés elkerülésére
Fotó: MTI/Varga György

A járványhelyzet a hulladékok kapcsán is speciális kihívásokat hozott. Az élelmiszer-hulladék visszaszorítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium a felesleges felhalmozás elkerülésére figyelmeztetett, az FKF pedig a fertőzés megállítását és a gördülékeny szemétszállítást elősegítő kérésekkel fordult a lakossághoz.

Neked ajánljuk
Hiába szeretné az ipar, a műanyag nem kap haladékot A tengeri pára is műanyaggal van tele Az Országgyűlés később tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos javaslatot A luxusmárkák is lépnek a fenntarthatóság felé Lencse és játék: adományok debreceni családoknak
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam