2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most különösen fontos: ne égessük a zöldhulladékot!

Szoros összefüggés van a légszennyezés és a vírusos légúti megbetegedések súlyossága között, így a koronavírus-járvány miatt még a korábbi éveknél is sürgetőbb a zöldhulladék-égetés csökkentése.

Az újabb tudományos eredmények és a lakossági fellépések hatására országszerte egyre több településen tiltják be a növényi maradványok égetését – írja a Hello Vidék.

Ahogy elkezdődtek a kora tavaszi kerti munkák, úgy vette kezdetét a növényi hulladékok egészségre káros füstöt okozó elégetése is országszerte, ami a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájába érkező lakossági panaszok számában is megmutatkozott.

Idén ez az időszak egybeesik a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel, mely során a védekezésben különösen fontos szerepet kap az egészséges környezet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által is javasolt gyakori szellőztetés is akkor tud hatásos lenni, ha füstmentes a kinti levegő. Minderre tekintettel a Levegő Munkacsoport és két másik civil szervezet közös nyilatkozatban sürgette a zöldhulladék-égetés betiltását.

Felhívásuk alapján a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) több mint 1600 polgármesternek írt levelet, amit több siker követett: azonnali hatállyal betiltották a kerti hulladék égetését Csobánkán, Etyeken, Gárdonyban, Halásztelken, Kistarcsán, Mendén, Nyíregyházán, Szigetszentmiklóson és Zsámbokon. További településekről is érkeznek pozitív visszajelzések, dr. Bándi Gyula zöldombudsman pedig a civil szervezetek anyagaira hivatkozva figyelemfelhívást adott ki.

Neked ajánljuk
Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék Évente több mint 200 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe Növény-örökbefogadási kampányt indított a Füvészkert Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre Olvasnivalóval könnyíti a járványhelyzetet két könyvkiadó
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam