2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most különösen fontos: ne égessük a zöldhulladékot!

Szoros összefüggés van a légszennyezés és a vírusos légúti megbetegedések súlyossága között, így a koronavírus-járvány miatt még a korábbi éveknél is sürgetőbb a zöldhulladék-égetés csökkentése.

Az újabb tudományos eredmények és a lakossági fellépések hatására országszerte egyre több településen tiltják be a növényi maradványok égetését – írja a Hello Vidék.

Ahogy elkezdődtek a kora tavaszi kerti munkák, úgy vette kezdetét a növényi hulladékok egészségre káros füstöt okozó elégetése is országszerte, ami a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájába érkező lakossági panaszok számában is megmutatkozott.

Idén ez az időszak egybeesik a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzettel, mely során a védekezésben különösen fontos szerepet kap az egészséges környezet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által is javasolt gyakori szellőztetés is akkor tud hatásos lenni, ha füstmentes a kinti levegő. Minderre tekintettel a Levegő Munkacsoport és két másik civil szervezet közös nyilatkozatban sürgette a zöldhulladék-égetés betiltását.

Felhívásuk alapján a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) több mint 1600 polgármesternek írt levelet, amit több siker követett: azonnali hatállyal betiltották a kerti hulladék égetését Csobánkán, Etyeken, Gárdonyban, Halásztelken, Kistarcsán, Mendén, Nyíregyházán, Szigetszentmiklóson és Zsámbokon. További településekről is érkeznek pozitív visszajelzések, dr. Bándi Gyula zöldombudsman pedig a civil szervezetek anyagaira hivatkozva figyelemfelhívást adott ki.

Neked ajánljuk
Főleg PET-palackok szennyezik a Szentendrei-szigetet Újabb szeméttel borított területet tisztított meg a MÁV Permakultúra – Önfenntartás (3 részes videó) Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam