2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már 15 éve gyűjtjük szelektíven a lámpákat

Idén ünnepli 15 éves fennállását a hazai lámpahulladék-begyűjtési rendszer, amely az évek alatt folyamatosan bővülve európai összehasonlításban is jó eredményeket tud felmutatni. 

Az Európai Unióban 2002-ben született először szabályozás az elektronikai hulladékokról. Hazánkban is a WEEE1 irányelv, illetve az ennek megfelelő kormányrendelet fektette le az e-hulladékok, köztük a világítástechnikai hulladékok gyűjtésének és kezelésének alapjait – derül ki az Elektro Installateur áprilisi számából.

Reflektorfényben a gyártók

A folyamat a kiterjesztett gyártói felelősségen nyugszik. Ezért hozta létre Magyarországon a GE Hungary Kft., a Philips Lighting Hungary Kft. és az Osram Kft. az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.-t, amely napjainkban is közvetítő szervezetként koordinálja a lámpahulladék országos begyűjtését.

Mára a lámpa-újrahasznosítást szabályozó irányelv frissített (WWWE2) verziója van érvényben, amely a korábbinál magasabb arányú visszagyűjtési kötelezettséget határoz meg a gyártók részére.

A piacra kerülő termék mennyiségének 65 százalékát vissza kell gyűjteniük, majd ennek legalább 80 százalékát újra kell hasznosítaniuk.

A fenti célszámok nagy kihívást jelentenek a lámpahulladékok esetében, mivel ezek a
termékek sokkal kisebb arányban tartalmaznak értékes alapanyagokat, mint például a háztartási kis- és nagygépek. A lámpák anyaga 90%-ban üveg, amely
relatív alacsony értékénél fogva kevésbé ösztönzi a hulladék tulajdonosát a szelektálásra.

Fotó: Marco Verch/flickr.com

Fényes jelen, körforgásos jövő

Ennek ellenére hazánkban évről évre sikerül teljesíteni, sőt túlteljesíteni a követelményeket. Az országos gyűjtőhálózat teljesítménye 2019-ben már 550 tonna volt, így a 2018-ban értékesített mennyiség 65%-át sikerült begyűjteni, az újrahasznosítási arány pedig elérte a 85 százalékot.

Az Európai Unió körforgásos gazdaság megteremtéséről szóló irányelve a fenntartható lámpagyártás megteremtését is célozza: a hulladékról a fenntartható terméktervezésre került a hangsúly.

Ebből a szempontból a higanytartalmú kompakt és egyenes fénycsövek háttérbe szorulása környezetbarát fejlemény volt, ugyanakkor a helyükbe lépő LED-lámpák új kihívásokat is hoztak. Ezekben ugyanis  kevesebb az értékes másodlagos nyersanyag, így újrahasznosíthatóságuk is rosszabb.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: Elektro Installateur
Vissza
Hírfolyam