2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A betétdíj segíthet felturbózni az újrahasznosítást

Azokban az országokban, ahol van betétdíj, 20-30 százalék helyett akár 80-90 százalék is lehet az újrahasznosítás mértéke – mutatott rá az RTL klub BrandMania című adásában Simon Gergely környezetkémikus, a Greenpeace munkatársa. 

Évente nagyjából 350 millió tonna műanyagot gyártunk világszinten, aminek a fele egyszer használatos. 1950 óta több mint 8 milliárd tonna műanyagot gyártottak le a világban, ebből 500 millió tonna került az óceánokba, ami 50 Gellért-hegynek felel meg. A BrandMania stábja annak járt utána, hogy az itthon tervezett új szabályozás, a visszaváltási vagy betétdíj hogyan változtathat a helyzeten – ismertette a Marketing&Média Online.

Egész Európának és Magyarországon is fontos, hogy megállítsuk a szemét képződést – mutatott rá Balogh Levente, a Szentkirályi Magyarország Kft. tulajdonosa, elnöke. A holdingon keresztül már több országban bevezették a hatékony visszaváltási rendszert, ami arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy összegyűjtsék a PET-palackokat. 

Pantl Péter, a Hell Energy nemzetközi kommunikációs és marketingigazgatója bízik benne, hogy a skandináv példákat követi majd a hazai szabályozás, vagyis anyagminőség és kiszerelésméret alapján is megkülönböztetik majd a műanyaghulladékot a visszagyűjtés során. Hozzátette azt is:

nagyon komoly edukációra van szükség, ha sikerrel akarunk működtetni egy ilyen rendszert.

A várható piaci hatások kapcsán dr. Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára jelezte, hogy átmenetileg ugyan egy kis visszaesés elképzelhető, de rendeződni fog a helyzet, mert csak egyszer okoz többletköltséget a fogyasztónak az új szabályozás, amikor először megveszi a betétdíjas palackot.

Fotó: peakpx.com
Neked ajánljuk
A műanyaghulladék a Fekete-tenger élővilágára is veszélyt jelenthet Miért (nem) a plasztik kémiai újrahasznosítása a megoldás? Új korszak kezdődhet Magyarországon a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításában Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam