2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Adjuk össze a „szemetünket”!

Komposztálással amellett, hogy a szemetünk mennyiségét csökkentjük, az értékes zöld javakat is visszaforgathatjuk a természet körforgásába. Kertes házban élőknek könnyebb a dolguk, azonban napjainkban a társasházban élők előtt is egyre több helyen nyitott a lehetőség: Budapesten is sokasodnak a közösségi komposztálók.

A közösségi komposztálás hazánkban még nagyon gyerekcipőben jár, de hála a környezettudatos Facebook-csoportoknak és ökoblogoknak, egyre többen megismerkednek a ShareWaste weboldallal és applikációval, ami a köznyelvben már „komposzt tinder” néven is kezd ismertté válni.

A zöldhulladék-megosztó alkalmazás segítségével összekapcsolódik a komposztadó (komposztdonor) a komposzt befogadójával. 

A közösségi és a házi komposztálás céljai azonosak: a keletkező növényi eredetű szerves anyagok helyi komposztálással történő kezelése és felhasználása. A közösségi komposztálás során több háztartás szerves hulladékait használják a komposzt készítésére. Egy közösség összefogásával létesítenek komposztálóhelyeket, a kész komposztot pedig közösen vagy saját szükségleteiknek megfelelően, például virágágyás alá, balkonládákban használják fel.

A hazai jogszabályok alapján a közösségi komposztálás a társasházi közösség saját növényi eredetű hulladékának helyben történő komposztálása és a kész komposzt saját célra történő felhasználása, amely tevékenység nem engedélyköteles.

Fotó: pickpik.com

Célszerű saját területen elhelyezni a közösségi komposztálót, és pontosan tisztázni az üzemeltetés feltételrendszerét. A közösségi komposztálás igazi csapatmunkát igényel, építi a közösséget. Fontos egy, a komposztálásban jártas felelős személy, „komposztmester” kijelölése, aki felügyeli a közösségi komposztáló működését.  

Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Hogyan csökkenthető az élelmiszerekhez kapcsolódó hulladék? Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam