2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átállunk a körforgásra: kész az uniós terv

A jelen járványügyi helyzetben kevés figyelmet kapott, ugyanakkor óriási jelentősége van Európa jövőbeli gazdasága számára, hogy a bizottság kihirdette a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervét.

Az EU ezzel igyekszik elérni, hogy a termékek folyamatos lecserélésével pörgetett növekedésről Európa környezetbarát és gazdaságos, valóban fenntartható modellre álljon át. Ebben pedig mindenkinek szerepe lesz a termékeket tervezőktől az értékesítőkön át egészen a fogyasztókig – számolt be az Európa Pont.

 A mai, lineáris gazdasági modellben sok termék túlságosan könnyen elromlik, nem használható fel újra, nem javítható vagy újrafeldolgozható, vagy eleve csak egyszeri használatra készült. Ennek a – kimondatlanul sokszor már a tervezési folyamatban beépített „tervezett elavulás” által dominált – gazdasági modellnek kínál fenntartható alternatívát az EU. 

Ahhoz, hogy  a javíthatóságot, újrahasznosítást és adott esetben a megosztásra épülő felhasználást középpontba helyező új modell elterjedjen, egészen az alapoknál kell belenyúlni a gazdasági folyamatokba.

Az EU új szabályaival azt kívánja elérni, hogy már a termelési folyamat legeslegelején, a tervezésnél biztosítva legyen a fenntarthatóság.

Emellett a fogyasztók tájékoztatása is kulcsfontosságú, hogy kellő információkkal rendelkezzenek a döntések meghozatalához, amelyekre saját maguk és a környezetük védelme érdekében van szükség. Csakis ilyen mindenre kiható intézkedések által tartható az EU vállalása, hogy legkésőbb 2050-ig klímasemlegessé teszi a kontinenst – így ez a cselekvési terv az Európát fenntartható növekedési útra terelő európai zöldmegállapodás sarkalatos pontja.

Fotó: europapont.blog.hu

A körforgásos átállásra irányuló speciális intézkedéseket részletesen megismerhetjük az Európa Pont oldalán közölt írásból.

Neked ajánljuk
A világ műanyaghulladékának fele húsz cégtől származik A brit Tesco után az ALDI is lépett a nehezen újrahasznosítható műanyagok kezelése érdekében A magyarok jelentős része nem tudja, miben áll a körforgásos gazdaság Kihallgatták a szigetszentmiklósi olajszennyezés feltételezett elkövetőjét 24 ezer éves hibernációt éltek túl, majd klónozták magukat (videóval)
Tovább a forrásra: europapont.blog.hu
Vissza
Hírfolyam