2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy új kutatás lebomló műanyaggal csökkentené a halászat plasztiklábnyomát

Jelenleg az óceánokat szennyező és a tengeri állatokra gyakran végzetes műanyagok mintegy fele a halászati társaságok tevékenysége nyomán végzi a tengerekben.

A Cornell Egyetem kutatóinak sikerült egy olyan lebomló műanyagot létrehozni, amely a hasonló tulajdonságokkal rendelkező versenytársaival ellentétben tartóssága és ellenálló képessége miatt akár halászhálók készítésére is alkalmas lehet – számolt be a Science Daily.

Az eredetileg 1949-ben felfedezett iPPO a jelenleg hálógyártásra használt műanyagokkal ellentétben véletlenül a természetbe jutva sem károsítaná az élővilágot:

ultraibolya sugárzás – így napfény – hatására ugyanis polimerláncai viszonylag rövid idő alatt felbomlanak.

Az eredeti változathoz képest a kutatók tovább javították a műanyag mechanikai sajátosságait, ugyanakkor lebomlóképességét megőrizték. Laboratóriumi körülmények között a polimerláncok UV-fénynek kitéve 30 nap alatt a negyedükre estek szét. Készítői szerint amennyiben az anyag alkalmasnak bizonyul a széles körű használatra, jelentősen hozzájárulhat a tengerek műanyagszennyezésének csökkentéséhez.

Fotó: wallpaperflare.com
Neked ajánljuk
A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel? Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam