2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szelektálás nem egy modern kori agyszülemény

A pompeji feltárások bizonyítják, hogy a település lakói a városfalon kívül hagyott szemetet összegyűjtötték, szortírozták és újra eladták.

Az már egy ideje ismert tény, hogy az ókori rómaik kiváló mérnökök voltak: vízvezetékeket, padlófűtést építettek, és betont is használtak. Most kiderült, hogy az újrahasznosítás sem volt ismeretlen számukra – írja a Guardian alapján a Noizz.

A kutatók Pompeji városánál, amit időszámításunk szerint 79-ben a kitörő Vezúv hamuja betemetett, szemétdombokat találtak. A kint felhalmozott kupacok nem azért álltak ott, mert többé nem volt szükségük a dolgokra, hanem gyűjtötték, rendszerezték őket későbbi újrahasználatra. Néhány cserépdarabokból állt, amit fel tudtak használni építkezéseknél, például földpadlók készítéséhez.

A kutatók arra jutottak, hogy a város egy része szemétből épült. 

Emmerson szerint a mai hulladékkezelés arra fókuszál, hogy a szemetet eltávolítsuk a közelünkből. A Pompejiben találtak alapján úgy gondolja, hogy az ókoriak teljesen másképp közelítették meg ezt a kérdést, sokkal közelebb éltek a szemetükhöz, mint mi azt elfogadhatónak tartanánk. Ez nem a szükséges infrastruktúra hiánya miatt volt, hanem mert máshogy álltak ehhez e kérdéshez: abból indultak ki, hogy mit hogyan lehetne újrahasznosítani.

Ha szelektálunk, akkor elődeink nyomába járunk Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: noizz.hu
Vissza
Hírfolyam