2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hiába szeretné az ipar, a műanyag nem kap haladékot

A határidőket be kell tartani – reagált az Európai Bizottság arra válaszul, hogy a gyártók felvetették: a COVID–19 kitörése nyomán felmerült egészségügyi és higiéniai aggodalmak miatt szüntessék meg az egyszer használatos műanyag tárgyak uniós szintű tilalmát.

A koronavírus-járvány „egy teljesen más világba vetette Európát, ahol a higiénia és a fogyasztói egészség lesz az elsődleges prioritás” – állította az Európai Műanyag Feldolgozók (EuPC) szakmai szövetsége. „Ezen áruk szabad forgalma biztosítja a higiéniát, az egészség és biztonság fenntartását számos termék, például az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok, védőeszközök, orvostechnikai eszközök és gyógyszerek szállításában” – idézi a szervezet EB-hez eljuttatott levelét az Euractiv nyomán a Humusz.

Az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelvet tavaly júniusban fogadták el, és ezzel betiltották az eldobható tárgyak egy meghatározott körét, például evőeszközöket, flakonokat, léggömbpálcákat, szívószálakat és fültisztító pálcikákat.

„A bizottság álláspontja továbbra is az, hogy tiszteletben kell tartani az uniós jog szerinti határidőket”– reagált a gyártók felvetésétere Vivian Loonelát, az EU Bizottság környezetvédelmi szóvivőjét:

„a tagállamoknak még egy évük van az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó SUP irányelv átültetésére a nemzeti jogszabályokba.” 

Szelektív hulladéktárolókat mosnak fertőtlenítőszeres vízsugárral a koronavírus-járvány miatt Nagykanizsán
Fotó: MTI/Varga György

„Az EuPC által felvetett érvek vonatkozásában a helyes higiéniai gyakorlatot minden termékre alkalmazni kell, ideértve a tiltott egyszer használatos műanyagok helyettesítőit is.” Ugyanakkor a bizottság iránymutatásokat adott ki az EU tagállamainak is a pandémiában keletkező növekvő mennyiségű orvosi hulladék biztonságos kezelésének biztosítása érdekében.

Loonela szerint „túl korai felmérni a koronavírus-válság hatását az idén keletkező műanyag csomagolási hulladék teljes mennyiségére. A jelenlegi körülmények között, ahol számos alapvető gazdasági tevékenység, beleértve a hulladékgazdálkodást is, nyomás alá kerül, még fontosabb a hulladék csökkentésére irányuló általános erőfeszítések folytatása” – mondta.

Neked ajánljuk
Ukrajna betiltja a műanyag zacskókat Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam