2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagokat lebontó mikrobákat fejlesztő Poliloop lett az év magyar startupja

A magyar fejlesztőkből álló Poliloop győzelmével zárult a legnagyobb közép- és kelet-európai energetikai startup verseny, a PowerUp! hazai döntője; ezzel a szennyező műanyagok környezetbarát lebontását megoldó csapat lett az év magyar startupja is.

A EIT InnoEnergy szervezésében hatodszor megvalósuló PowerUp! versenyre idén a közép-kelet-európai régió 24 országának 425 kezdeti fázisban működő vállalkozása, köztük 360 startup adta be a jelentkezését – írta meg az MTI alapján a Pesti Srácok.

A szervezők közleménye szerint Magyarországon csaknem harminc csapat indult el a megmérettetésen, közülük tízen jutottak be az országos döntőbe, amelyet online tartottak meg kedden. A versenyzőknek az ötfős, vezető nagyvállalati és innovációs szakértőkből álló zsűri előtt kellett bemutatniuk fejlesztésüket és azzal összefüggő piaci elképzeléseiket.

Az első helyezett a Poliloop lett; ők képviselhetik Magyarországot az energiahatékonyság, energiatárolás, mobilitás, körforgásos gazdaság, az okostechnológiák és az okosvárosok területét érintő újításokra fókuszáló versenysorozat nemzetközi döntőjében.

A Poliloop olyan mikrobákat hozott létre, amelyek ígéretük szerint képesek a globálisan felhalmozódó műanyaghulladék döntő többségét lebontani, a nem újrahasznosítható típusokat is. A folyamatban létrejövő iszap a körkörös gazdaság szellemében biogáz illetve bioműanyag termelésére hasznosítható.

Forrás: Techstars/youtube.com

A magyar döntő nyertese a nemzetközi fináléban a versenyben részt vevő másik 23 ország helyi győztesével mérkőzik meg a fődíjakért. Az első helyért 50 ezer, a másodikért 10 ezer, a harmadikért pedig 5000 euró jár, valamint különdíjakat is elnyerhetnek a versenyzők.

Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Hungary vezetője hangsúlyozta: céljuk a legjobb innovációk piacra segítése, ezért az InnoEnergy befektetésére mindegyik döntőbe jutott csapatnak van lehetősége a következő hónapok tárgyalásai során.

Egy műanyag palack bakteriális lebontásának folyamata Fotó: poliloop.com
Neked ajánljuk
Tavaly újabb 2,2 tonna szeméttől szabadították meg a Csomolungmát Szeméttelepnek használta az erdőt, több év börtön várhat rá Jobb a mosható pelenka! Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: pestisracok.hu
Vissza
Hírfolyam