2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy dán sziget végleg búcsút mond a szemétnek

A Balti-tenger déli részén megbújó, 588 négyzetkilométeres és 40 ezer lakosú Bornholmnak van egy meglehetősen rossz állapotú hulladékégető üzeme, ezért a sziget vezetése úgy döntött, hogy a felújítás vagy a csere helyett más irányt választ: 2032-re nem lesz több hulladék Bornholmban.

„Minden eldobott holmi olyan erőforrásnak tekinthető, ami újrahasznosítható az egész közösség javára” – idézi a sziget hulladékkezelőjének közleményét a Roadster.

Például a lakosok könnyen újrahasznosítható tárgyakra (fémre, műanyagra, üvegre, papírra és kartonra) válogatják majd a hulladékot, amelyekből aztán többek között halászhálókat, szigetelőanyagokat és más műanyag eszközöket gyártanak az újrafeldolgozóban.

A szerves hulladékokat, továbbá a kerti és parkhulladékokat energiává alakítják át, az energiahasznosításból származó, tápanyagban gazdag maradékot a sziget mezőin, kertjeiben és parkjaiban trágyaként hasznosítják.

Emellett arra ösztönzik a lakosokat, hogy éljenek az újrahasznosítás lehetőségével, illetve vásároljanak szemétből készült termékeket.

A szigeten a bútoroktól a gyermekruházatig szinte mindent újrahasznosítanak, illetve a kerékpároktól a konyhai eszközökig igyekeznek rengeteg mindent megjavítani. Az általános iskolásoknak pedig megtanítják, hogyan lehet hasznosítani a hulladékot, hogy az pozitív hatással legyen a természetre.

Tiszta tengerpart Bornholm házaival Fotó: Małgorzata Miłaszewska/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Ne csak az élményeket, a szemetet is vidd haza az erdőből! A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: roadster.hu
Vissza
Hírfolyam