2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kerti zöldhulladékkal is bánjunk felelősen!

Sokan úgy gondolják, hogy a zöldhulladéktól megszabadulhatnak az erdő-mező szélén, hiszen azok úgyis csak növényi maradványok, lebomlik, komposztálódik, nem okozhat bajt. Holott ez egyáltalán nem így van – figyelmeztet a Kiskunsági Nemzeti Park.

A kerti munkák során keletkező zöldhulladék gyakran a természetben köt ki. Ártatlan dolognak tűnik, pedig az értékes természeti területeken nagy károkat tud okozni. A száraz gallyak, levelek ugyanis fokozottan tűzveszélyesek, a nagyobb méretű kupacokban zajló bomlási folyamatok pedig akár öngyulladáshoz is vezethetnek. 

Ráadásul a zöldhulladékkal olyan növények magját, sarját juttathatjuk a természetbe, amely ott tájidegen vagy invazív, elszaporodásuk esetén kiszorítják az őshonos növényeket.

A nemzeti park szakemberei folyamatos küzdelmet folytatnak az invazív fajokkal, és számos kerti dísznövény is az! Így például a fügekaktusz, a selyemkóró, az aranyvessző, a bálványfa, a zöld juhar stb. A kertünkből kikerülő talaj is tartalmazhatja a nem kívánatos fajok szaporító képleteit. 

A zöldhulladék alatt elpusztul a természetes vegetáció. Lehet, hogy most úgy tűnik, nincs ott semmi értékes, de a földben védett növények – mint pl. hóvirág, csillagvirág, fekete kökörcsin, agárkosbor – is lapulhatnak arra várva, hogy előbújhassanak.  

Fotó: www.knp.hu

Akinek van rá helye a kertben, inkább komposztáljon! A komposztálással értékes humuszhoz jutunk, a talaj termékeny, a növények egészségesek lesznek. Ráadásul a humuszban gazdag talaj jobban képes elnyelni a szén-dioxidot, így a klímaváltozás hatásait is segít csökkenteni.

A helyben komposztálás nem mindenkinek megoldható, de a legtöbb településen a zöldhulladékot is elszállítják az erre biztosított gyűjtőedényekben. Végső esetben egy hulladékudvarba is elvihetjük, az sem nagyobb fáradság, mint elvinni egy természeti területre. 

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Őszi teendők: komposztálás, mulcsolás és megelőzés A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: knp.hu
Vissza
Hírfolyam