2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új, körforgásos stratégia jön a magyar hulladékgazdálkodásban

A körforgásos gazdaságra való sikeres átálláshoz a szokásainkban és a gondolkodásunkban is változásnak kell bekövetkeznie – mondta el Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

„Minden eszközzel azt kell támogatnunk, hogy a termékek, miután a rendeltetésüket betöltötték, ismét visszakerüljenek abba a körforgásba, amelyben új célt, új rendeltetést találhatnak maguknak” – fogalmazott az interjúban Boros Anita. Ennek érdekében készül az új nemzeti hulladékgazdálkodási stratégia.

A körkörös gazdasággal nem csak a pazarló nyersanyaghasználat és a hulladék kezelésével járó nehézségek szűnnek meg: eszköze lehet a munkahelyteremtésnek, a kapcsolódó beruházásoknak, az erőforrás-hatékony és versenyképes hazai technológiák kifejlesztésének.

„A termékek életciklusát nem szabad lezárni, vagyis el kell érnünk, hogy minél kevesebb kerüljön közülük a szemetesekbe, majd a hulladéklerakókba.”

Ezért a nemzeti hulladékgazdálkodási stratégia a gazdaság körforgását szem előtt tartva teljesen átalakul – hangsúlyozta Boros Anita.

Fotó: Globetrotter19/ Wikimedia Commons

„Olyan intézkedéseket dolgoztunk ki, amelyek a lehető legtöbb helyen lehetővé teszik a hulladékok ingyenes és kényelmes leadását. Terveink szerint megtöbbszörözzük a gyűjtőpontok és hulladékudvarok számát. Ezzel párhuzamosan szeretnénk az illegálisan lerakott hulladékot felszámolni, és szigorú szankciókat vezetünk be az ilyen magatartást tanúsítók megbüntetésére.”

Az államtitkár elmondta: az egyszer használatos műanyagok betiltásával, illetve a betétdíjas csomagolások bevezetésével kapcsolatban egyeztetéseket folytatnak az iparágak és a tudomány képviselőivel. 

A változásokat a helyettesítő termékek gyártásához szükséges technológiaváltás támogatásával, illetve a széles körű begyűjtési rendszer biztosításával segítik elő.

Boros Anita kiemelte: a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó célkitűzések „fontos szerepet játszhatnak a válságból való kilábalás során, mivel lehetővé válik, hogy a válsághelyzetet követően fenntarthatóbb pályára álljanak a tagállamok gazdaságai”.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam