2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány a műanyagmentesség ügyét is parkolópályára állíthatja

Az alacsony kőolajárak, a higiénikus megoldások iránti igény és az ételkiszállítás jelentőségének felértékelődése is az egyszer használatos csomagolások malmára hajtja a vizet.

A koronavírussal kapcsolatos óvatosság még azoknál is felülírja a csomagolásmentességet, akik korábban már hosszú ideje száműzték a plasztikot az életükből – írja a hvg.hu.

Az elmúlt hetekben a tengerpartokon és köztereken eldobált nejlonszatyrok és az üdítősdobozok helyét a koronavírus-járvány elleni védekezés eszközei – az egyszer használatos gumikesztyűk és szájmaszkok vették át. De a fertőzés elleni harc jegyében számos, korábban diszkreditált csomagolás is visszatért az életünkbe.

A fokozott higiéniai intézkedések miatt például számos helyen nem engedik, hogy saját pohárba kérjük a kávét, vagy többször használatos zacskóba kerüljön a zöldség, a gyümölcs.

A koronavírus-járvány erős feszültségeket generál most bennünk, több oldalról is ostrom alatt van a környezettudatosság. „Sokkal inkább a mára, a jelenre, a holnapra fókuszálunk. Kevésbé hangsúlyos, hogy mi lesz jövőre, vagy 10 év múlva.” – fogalmazott a portálnak Pálinkás-Panyi Anna pszichológus. A szakember úgy véli, akkor térhet vissza az életünkbe a pazarlásmentesség mint prioritás, ha az alapvető szükségleteink biztosítottak, és elmúlt a veszélyérzet.

Nem csak a környezettudatosság, a járványbiztonság is azt diktálja, hogy mindig a kukában végezze! Fotó: shutterstock.com

Amerikában is szárnyalnak a műanyaggyártással foglalkozó vállalkozások, hiszen az olaj ára alacsony, az egyszer használatos termékekkel kapcsolatos szigorításokat pedig elnapolták. Az Európai Unió ugyanakkor a gyártók javaslatai ellenére nem enyhített a 2021-től érvényes szigorításokon. Változatlanul a helyettesíthető termékek betiltása és a környezetbarát, illetve többször használható megoldások bevezetése a cél.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam