2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Harcban az elemekkel

A legtöbben nem is fordítunk figyelmet arra, hogy hová dobjuk például a háztartásban elhasználódott elemeket – pedig ezek nagy része veszélyes hulladéknak minősül, de még azt is érdemes szelektíven gyűjteni, ami nem tartozik ebbe a kategóriába.

Az egyszer használatos, hagyományos elemek régen higanyt tartalmaztak, ami erősen mérgező anyag, a vele való túlzott érintkezés az emberi szervezetben is kárt tehet. Ebből következik, hogy a természetnek sem tesz túl jót, ha a kommunális hulladékon keresztül valahogyan a környezetbe jut – írja az  nrgreport.com.

Szerencsére Magyarországon 2015. október 2-ától tilos a 0,0005 tömegszázaléknál nagyobb higanyt tartalmazó elemek és akkumulátorok forgalomba hozatala, így az egyszer használatos, hagyományos háztartási elemeket elméletben elég a háztartási hulladékba helyezni.

Ennek ellenére sokkal jobbat tesz a környezettel, ha az elemeket a számukra kijelölt gyűjtőhelyre visszük (számos városban van ilyen), vagy félretesszük őket, és megvárjuk, amíg a szűkebb környezetünkben elemgyűjtő akciókat szerveznek.

Hiába elenyésző ezeknek az elemeknek a higanytartalma, ha ellenőrizetlen körülmények között a természetbe kerülnek, akkor a külső burkolat sérülésével az elem nehézfém alkotóelemei nedvességgel érintkezve kioldódhatnak, és szennyezhetik a termőföldet és a talajvizet.

A gombelemeknek még mindig magas a higanytartalmuk, ezért különösen óvatosan kell velük bánni, és veszélyes hulladékként kell őket kezelni Fotó: shutterstock.com

Az újratölthető elemeket is érdemes gyűjtőpontokra vinni, vagy gyűjteni őket, és egyben leadni nagyobb mennyiséget, mivel egy fokkal veszélyesebbek a környezetre. Ráadásul az újratölthető elemekben rendszerint olyan értékes anyagok vannak, amelyeket nagyon jól lehet újrahasznosítani. Ezért potenciális mérgezőségük ellenére szakértők azt ajánlják, hogy inkább ezeket használjuk, mivel jobb, ha nem az azonnal eldobható termékeket részesítjük előnyben.

Neked ajánljuk
A műanyaghulladék a Fekete-tenger élővilágára is veszélyt jelenthet Miért (nem) a plasztik kémiai újrahasznosítása a megoldás? Új korszak kezdődhet Magyarországon a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításában Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam