2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyelőre nem megoldott a napelemek újrahasznosítása

A hulladékká vált napelemek sorsa egyelőre nem megoldott Magyarországon, de a technológia fiatalsága folytán van még idő a megfelelő eljárás kidolgozására.

Újrahasznosítás helyett lerakókban halmozódhatnak a sérült, selejtes napelemek Magyarországon – járt utána a Világgazdaság. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerint azonban még korai kongatni a vészharangot, mivel a mai fotovoltaikus panelek élettartama húsz-harminc év.

Mivel a berendezések telepítése mintegy tíz éve terjed a hazai háztartásokban, ipari méretekben pedig mintegy öt éve, nagyobb mennyiségben még tíz-tizenöt évig nem mennek tönkre a napelemek.

A hulladékká vált fotovoltaikus paneleket a gyártónak, a külföldön előállított terméket pedig az első hazai forgalomba hozónak kell begyűjtenie és kezelnie, de ehelyett fizethetnek termékdíjat is.

Ebben az esetben a begyűjtést és a kezelést az ITM szervezi meg a költségvetési törvényben meghatározott keretből. Egész berendezés nem kerülhet lerakóba – közölte a minisztérium –, csak a nem hasznosítható részei. 

A tönkrement darabok szerencsére egyelőre ritkaságszámba mennek Fotó: shutterstock.com

A hulladék paneleket – mint elektronikai hulladékot – a hulladékudvarokban kell leadni. A Fővárosi Közterület-fenntartónak (FKF) például mind a 17 hulladékudvara lakossági célokat szolgál, így ezek egy átadótól csak két-három napelemtáblát vesznek át. A társaságtól a különböző anyagféleségeket szerződött, minősített partnerek szállítják el.

A napelem – mint elektronikai hulladék – jellemzően negatív haszonanyag – mondta el a portálnak a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Ez annyit tesz, hogy a társaság még fizet is azért, hogy ezt a hulladékot a hasznosító befogadja. 

Neked ajánljuk
Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a TerraCycle világhírű körforgásos megoldásai Több mint 100 tonna újrafeldolgozhatatlan hulladéktól szabadul meg az ALDI Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam