2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezt az állatkertet a trágya borítja fényárba

A fenntarthatóság jegyében biogázüzemet építenek a poznańi állatkertben, amely lehetővé teszi a naponta keletkező több tonna hulladék újrahasznosítását.

A lengyelországi Poznań város vezetői azért döntöttek a létesítmény megépítése mellett, mert úgy gondolják, hogy a fenntarthatóság jegyében a termékeket, anyagokat és alapanyagokat a lehető leghosszabb ideig kell használni, a hulladék keletkezését pedig minimálisra kell csökkenteni – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Az állatkertben épülő biogázüzem az itt keletkező hulladékból teszi lehetővé az elektromos áram és hő helyi előállítását.

A poznańi állatkertben jelenleg csaknem 2500 állat él, és naponta több tonna biohulladék keletkezik. Azzal, hogy az állatkert lakóinak ürülékét és a növényi hulladékokat biogáz előállítására használják, nagymértékben javítják az állatkert működését, megoldják a hulladékkezelést, és a létesítmény fenntartása is jóval gazdaságosabb lesz. A hő- és villamosenergia-termelésen kívül a folyamat eredményeként keletkező melléktermékek műtrágyaként is felhasználhatók.

Elefántokban gyönyörködő család a poznańi állatkertben Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás A szaktárca szerint a hulladékgazdálkodási reform az ágazat jövőjét szolgálja Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam