2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Harcban az illegális hulladéklerakók ellen

Július elsejétől elkezdi munkáját a Hulladékgazdálkodási Hatóság, amelynek a hulladékgazdálkodási ágazat ellenőrzése, az illegális hulladéklerakók felkutatása, a szemetelők tettenérése és büntetése lesz a feladata.

„Tavaly a hulladékelhagyás felszámolásáért munkacsoportunk javaslatcsomagot adott be az Innovációs és Technológiai Minisztériumba, és nagyon örültünk, hogy a Klíma- és természetvédelmi akciótervben egyik fő téma lett a hulladékelhagyás felszámolása” – mondta Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője az M1 Kék bolygó című műsorában.

Meglehetősen nehéz felmérni, hogy az ország mely területein okoz problémát az illegális hulladék, mert rengeteg olyan lerakat lehet, amelynek egyelőre még a létezéséről sem tudunk. Ezek feltárását és mielőbbi felszámolását több applikáció is elősegítheti, például az alig néhány hete magyarul is elérhető TrashOut.

Magyarországon évente 328 ezer köbméternyi illegális hulladék keletkezik Fotó: MTI Fotó: Czimbal Gyula

Hatalmas előrelépés lenne, ha valóban sikerülne felszámolni az illegális hulladéklerakókat Magyarországon, de fontos arról is beszélni, mi garantálja, hogy idővel nem válnak ismét szemétlerakóvá a megtisztított területek  – hangsúlyozta Hankó Gergely, aki szerint ennek elkerülésére számos módszer létezik.

Példaként említette a kamerák használatát vagy a terület funkcióváltását, amely külföldön is bevált: játszóteret vagy sportpályát létesítenek a megtisztított területen.

De az egyszer használatos műanyagok forgalmazásának betiltása is a hulladékcsökkentés miatt fontos pontja a Klíma- és természetvédelmi akciótervnek.

Neked ajánljuk
A növényekre is ártalmas a természetbe kerülő plasztik A betétdíj oldhatja meg a palackproblémát Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam