2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében.

Az Opération mer propre (Tiszta tenger művelet) nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől. A szervezet szerint ez az újfajta szennyezés súlyosbítja a tengerek műanyagszennyezésének krónikus problémáját – írja a BBC online nyomán az MTI.

Laurent Lombard, a szervezet alapítója, aki a Facebookon közzétett videófelvételeken örökítette meg a víz alatti szennyezést, egy „új szennyezési forrásról” beszélt.
Antibes közelében búvárkodva a mindennapos műanyagszemét, például az üres vizespalackok között bukkantak fel az eldobható védőeszközök. A környezetvédő hangsúlyozta,

„ezeket a maszkokat nemrég találtuk, de több milliárd lesz belőlük.”

Forrás: Laurent Lombard/facebook.com

Május 14-én, három nappal azután, hogy Franciaországban lazítottak a kijárási tilalmon, a párizsi utcák takarítói arra panaszkodtak a közösségi médiában, hogy sok eldobott maszkot találtak a járdákon.

Egy dél-franciaországi parlamenti képviselő törvénytervezetet is készített, amely szerint az arcmaszkok eldobásáért kiszabható bírságot többszörösre, 300 euróig emelnék.

Olaszországban is hasonló problémával néznek szembe. Rómában még szigorúbban fogják büntetni azokat, akik maszkokkal, kesztyűkkel, fertőtlenítőszerek palackjaival szennyezik a környezetet, 500 euró büntetést szabhatnak ki rájuk – jelentette be Virginia Raggi polgármester hétfőn.

A természetbe jutó védőfelszerelések világszerte problémát jelentenek. Az óceánok partján is önkéntesek gyűjtik a hulladékot Fotó: shutterstock.com

A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései szerint, ha az olaszok által az elmúlt hónapokban használt arcmaszkok csupán 11 százalékától nem szabályszerűen szabadulnak meg, akkor több mint tízmillió darab kerülhet a tengerekbe, folyókba, illetve a tengerparti strandokra, veszélyeztetve ezáltal a Földközi-tenger élővilágát.

Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam