2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A csomagolások fényes és árnyas oldaláról

A csomagolóipar az egyik leginnovatívabb szakterület a világban és Magyarországon is, amelynek az a felelőssége, hogy a megtermelt árukat, élelmiszereket a lehető leghosszabb ideig megőrizze, és a fogyasztók számára rendelkezésre bocsássa – hangsúlyozta az ATV-nek Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.

A főtitkár az egyszer használatos műanyagok, illetve különösen a boltokban kimérve árusított termékek csomagolására használt zacskók betiltásáról szóló törvény elnapolása kapcsán hangsúlyozta: a csomagolási hulladék érték.

Nagy Miklós szerint nagyon jól hasznosítható, nagyon kis tömegű anyagról van szó, amelynek fegyelmezett kezelés mellett nem kellene a környezetbe kerülnie. A csomagolásfejlesztőknek az a feladatuk, hogy a rendelkezésükre bocsátott terméknek a legnagyobb áruvédelmet biztosítsák, éspedig fenntartható módon.

„A maximális áruvédelmet kell elérni minimális környezetterheléssel, és lehetőség szerint maximális anyagvisszagyűjtés mellett.”

Nagy Miklós hangsúlyozta, a magyar szereplőket tömörítő szövetség álláspontja szerint a csomagolásnál sokkal nagyobb környezetterhelést jelent a hiábavalóan megtermelt áru. Véleményük szerint ezek előállításának, beleértve az alapanyagot is, sokkal nagyobb a környezetterhelése, mint a védelméül szolgáló csomagolásé.

Magyarországon a statisztikák szerint 1,8 millió tonna élelmiszer-veszteség keletkezik minden évben, ugyanakkor ennél jelentősen kisebb mennyiségű csomagolást bocsátunk ki – húzta alá Nagy Miklós.

Az élelmiszer elbomlik, de a zacskó ott marad... Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A növényekre is ártalmas a természetbe kerülő plasztik A betétdíj oldhatja meg a palackproblémát Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Forrás: atv.hu
Vissza
Hírfolyam