2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus tovább fokozta a thaiföldi szemétkrízist

Az egyszer használatos műanyagok betiltásával az ország éppen felvenni készült a kesztyűt a mindent elborító hulladékhegyekkel, amikor a karantén idején elszabaduló online kereskedelem és az ételkiszállítás az egekbe repítette a plasztikfelhasználást.

A délkelet-ázsiai országok számítanak a tengerbe kerülő műanyag legfőbb forrásának, Thaiföld pedig egyike az öt legnagyobb szennyezőnek. A problémáért részben az elégtelen hulladékfeldolgozó rendszer felelős, amely képtelen lépést tartani a növekvő termeléssel és fogyasztással – írja a Deutsche Welle.

Az eleve súlyos helyzet tovább romlott, amikor az ország megkísérelt a szemétbizniszben a 2018-ban műanyagstopot hirdető Kína helyébe lépni. A gyakran csak névleg újrahasznosítható, ráadásul szennyezett szállítmányok az egyre terebélyesedő szeméttelepeken, vagy egyszerűen az utcákon, folyókban kötnek ki.

A szeméttelepek már 2016-ban is zsúfoltak voltak Fotó: shutterstock.com

A környezeti katasztrófával fenyegető hulladékkérdést a kormány határozott lépésekkel igyekszik megoldani. 2030-ra teljesen kivezetnék a műanyagot, ennek érdekében pedig az egyszer használatos műanyagok betiltásával már ebben az évben 30 százalékkal csökkentették volna a műanyagszemét mennyiségét.

Ehelyett a műanyaghulladék mennyisége a 2019-es napi 2120 tonnáról áprilisra napi 3440 tonnára nőtt.

A növekedés legfőképp az ételkiszállításhoz kapcsolódó egyszer használatos eszközökre vezethető vissza – a területen működő alkalmazások forgalma, 3, 4, sőt, 5-szörösére nőtt. A folyamat más országokban is hasonlóan alakult, csakhogy ott a fejlettebb hulladékkezelő rendszerek meg tudtak birkózni a többlettel.

A környezetet is megbetegítjük...  Fotó: shutterstock.com

A kijárási korlátozások mostanra enyhültek, az azonban még nem látszik, hogy ezzel a műanyagfogyasztás is visszaesik-e. A thai szakemberek bizakodóak: Wijarn Simachaya, a Thai Környezetügyi Intézet vezetője szerint bár a járvány visszaesést hozott az ország műanyagellenes küzdelmében, az emberek növekvő tudatossága és  szokásaik átalakulása el fog vezetni a műanyagfogyasztás fokozatos csökkenéséhez. 

Neked ajánljuk
Ne csak az élményeket, a szemetet is vidd haza az erdőből! Szlovákia még nem áll készen arra, hogy búcsút mondjon a műanyag zacskóknak A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: dw.com
Vissza
Hírfolyam