2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehetnek emberközpontúak a jövő városai?

A modern városok minden korábbinál pontosabban megtervezett, szigorúan meghatározott területfelhasználási szabályokkal rendelkeznek, ez a rendezettség azonban nem képes közösségként való együttműködésre ösztönözni a lakóit – olvasható a Pallas Athéné Kiadó legújabb, A rendezetlenség megtervezése című könyvében.

Pablo Sendra mérnök és Richard Sennett szociológusprofesszor nagy sikerű kötete a várostervezés egyedi, a szokványostól eltérő folyamatait és lehetőségeit tárja fel az olvasók előtt.

A könyv olyan kísérleteket mutat be, amelyek a túlszabályozott környezetet megbontva elősegítik a közösségi terek rugalmasabb, emberközpontú és több felhasználási potenciált kínáló kialakítását.

Hol kezdett az utca inkább szétválasztó, mintsem egyesítő elemként szolgálni? Mikor vette át a hatalmat a kereskedelem és a gépjármű a köztereink felett? – teszik fel a kérdést a szerzők. Megoldási javaslataikban pedig azokra a tervezési módokra és épített környezeti elemekre hívják fel a figyelmet, amelyek társadalmi interakciókat ösztönöznek. Ezek mind nagyobb jelentőséggel bírnak, hiszen a városi elmagányosodás soha nem öltött még akkora méreteket, mint napjainkban.

  • Kiadó: Pallas Athéné Könyvkiadó Kft., 2020
  • Oldalak száma: 160
  • ISBN: 9786155884818
  • Fordító: Lukács Tibor
Fotó: libri.hu
Neked ajánljuk
Molnár Péter Pál és ifj. Vasuta Gábor: Élménytár – TermészetBulvár Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Videó: a sok víz drámája Kínában Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Hogyan harcolnak az óriáscégek a klímaváltozás ellen?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam