2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Retteghet a tiszai szemét – idén is támadnak a PET-kalózok

Bár a vírushelyzet miatt háromból két futamot el kellett halasztani, a PET Kupa legfontosabb, felső-tiszai fordulója a szükséges óvintézkedések mellett megvalósulhat. Így Záhony és Tokaj között a lelkes önkénteseknek hála idén is megtisztulhat a Tisza.

A jó hírt Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója osztotta meg a Famiily olvasóival, aki arról is beszámolt, hogy a PET Kupa csapata számos új projekttel folytatja a küzdelmet a Tisza megtisztításáért. Idén a teljes folyón végighajóznak majd, amihez a teljes távon – a vadvízi szakaszokon is – hulladékból készült hajókat is használnak majd.

Emellett megkezdték a Tisza teljes hulladéktérképének elkészítését egészen a torkolatig.

Újdonság az is, hogy a folyami turizmus fellendítésére újra felhasznált PET-palackokból készülő, lebegő kikötőket helyeznek el a Tiszán. Utóbbival kapcsolatban Molnár Attila Dávid elmondta: a vízen túrázók gyakran nem is sejtik, milyen attrakciók, látogatásra érdemes műemlékek, éttermek mellett haladnak el. „Csinálunk olyan pontokat, ahol megállhatnak, és találnak infotáblát. És akkor odakötik a kenujukat, és felgyalogolnak a faluba.”

A palackorrú lebegő kikötő története – tervezés Forrás: Pet Kupa/facebook.com

A fő PET-kalóz a fontos sikerek között említette, hogy tavaly elindult a tiszai védlánc, „megvalósult egy olyan blokád a Tiszán, ami nagyon a felvízen, a határtól alig néhány folyamkilométerre található, és már megállította, aztán meg kiterelte a partra a folyami hulladékot.” A PET-kupa szaktudása sokat segít az így összegyűjtött hulladék újrahasznosításában – hangsúlyozta Molnár Attila Dávid. Tapasztalataik szerint ugyanis „a folyami hulladék durván 60%-a, de 70-75%-a is újra felhasználható.”

Bus István interjújában a járvány szeméthelyzetre gyakorolt hatásairól és a PET-kalózok következő nemzedékének kineveléséről is olvashatunk.

A PET-kupa hajója a Tiszán 2019 augusztusában Fotó: Pet Kupa/facebook.com
Neked ajánljuk
Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone Szardínia, a sokarcú sziget (természetfilm) TEDx: Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól? Kökény Attila előadása (videó)
Tovább a forrásra: famiily.hu
Vissza
Hírfolyam