2020. október 27., Szabina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv hulladékkal kapcsolatos intézkedéseinek megvalósítása

Az akciótervhez kapcsolódva megkezdték a hulladékgazdálkodási ágazat racionalizálásához szükséges intézkedések kidolgozását – mondta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a tárca hétfői sajtótájékoztatóján.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv vállalásai közé tartozik az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése is, ami a múlt héten benyújtott törvényjavaslat alapján 2021 nyarán kezdődik – mondta el Palkovics László.

A közeljövőben induló lépések közül kiemelte, hogy július 1-jén megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása. Ugyancsak ekkortól hozzák létre a hulladékgazdálkodási hatóságot, amelynek feladata lesz egyebek között a hulladékgazdálkodási ágazat ellenőrzése. Palkovics László kitért arra is, hogy

radikálisan átalakítják a műanyag palackok, fémdobozok és üvegek használatának rendszerét, lehetővé teszik azok visszaváltását, a tesztidőszak a tervek szerint jövő júliusban kezdődik.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatról szólva hangsúlyozta, hogy az iparági szereplők támogatását bíró ütemezés több felkészülési időt biztosít a technológiaváltáshoz, amelyet forrásokkal is ösztönöznek.

Neked ajánljuk
Mintegy 14 millió tonna mikroműanyag van az óceánok fenekén Űrszemétészlelő és -megfigyelő radart adtak át Németországban „Szarvasbarát” zacskókkal óvják az állatokat a műanyagszeméttől Japánban Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával) Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam