2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tengert szennyező mikroszálak zöme nem műanyag – de ez nem jelenti, hogy megnyugodhatunk

A korábbi feltételezésekkel ellentétben a ruháinkból származó apró szennyeződések jelentős része természetes alapanyagokból készült, ugyanakkor ezek lebomlása az eddig becsültnél sokkal hosszabb időt vehet igénybe.

Ruháink hordása, gyűrődése és különösen mosása töméntelen mennyiségű apró mikroszálat juttat a környezetbe. A levegőben és a vizeinkben is jelen vannak, így nem meglepő módon az óceánok szennyezéséhez is jelentős mértékben járulnak hozzá. A szakemberek eddig úgy hitték, hogy az apró, pár milliméteres vagy akár kisebb szálak zöme műanyag, feltételezve, hogy a természetes eredetű textilmaradványok a természetben rövid idő alatt elbomlanak.

A fokvárosi egyetem kutatásában azonban a 916 helyszínről begyűjtött 2000 mintában

a vizsgált mikroszálak mindössze nyolc százaléka bizonyult plasztiknak, a fele pamutból, tíz százaléka gyapjúból, a fennmaradó mennyiség pedig selyemből, lenből és kenderből származott.

Mivel a ruhagyártás jelenleg túlnyomórészt a műanyagokra támaszkodik, a szakemberek következtetése szerint a természetes eredetű mikroszálak lebomlása a korábban becsültnél sokkal tovább, évtizedekig is eltarthat, ami nagy valószínűséggel a különböző kémiai kezeléseknek, festékeknek, tűzálló és impregnáló anyagoknak „köszönhető”.

Egy korábbi kutatás azt már bizonyította, hogy a műanyag mikroszálak károsak a planktonokra Fotó: Patti Virtue, University of Tasmania/newscientist.com

Ez a mostani kutatást vezető Peter Ryan szerint egyben azt is jelenti, hogy a mikroszálak anyaguktól függetlenül veszélyeztethetik az élővilágot, ezért nagyobb súlyt kéne helyeznünk a szennyezést megakadályozó eljárások kidolgozására.

Neked ajánljuk
A világ óceánjainak civilizációtól eldugott, legtávolabbi zugaiban is jelen van a műanyag A benépesült élettel a Csendes-óceán északi szemétszigete Szuperférgekkel bontanák le a műanyagot ausztrál kutatók A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: newscientist.com
Vissza
Hírfolyam