2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus jelentősen megnövelte az egyszer használatos műanyagok fogyasztását

Másfélszer több egyszer használatos csomagolóeszköz fogyott a járvány miatt.

A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával már egyre több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat – írja a hvg.hu.

Átmenetileg bezárt az éttermek fele, amelyek pedig folytatták a működést, egyszer használatos csomagolásokkal tudták biztosítani a higiéniát. A vendéglátóipari csomagolóeszközöket forgalmazó Indepack Kft. adatai szerint

az egyszer használatos termékek forgalma az elmúlt három hónapban másfélszeresére nőtt.

Ebből kimondottan a pandémiás időszak miatti bővülés körülbelül 30 százalékos volt. Az elviteles dobozok forgalma a duplájára emelkedett, míg a helyben fogyasztásra alkalmas csomagolás forgalma jelentősen csökkent, és most kezd ismét növekedni.

Bár nálunk az egyszer használatos termékek még zömében műanyagot jelentenek, Európában már a fa, a papír és más lebomló eszközök vannak előtérben. Az Európai Unió iránymutatása alapján jelenleg több országban is környezetbarát, komposztálható anyagból készült egyszer használatos eszközöket használnak már a vendéglátóiparban.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Néhány üzletében bevezeti a használt étolaj visszavételét az ALDI A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam