2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős támogatottsággal valósulhatnak meg a műanyaggal kapcsolatos szigorítások

A Századvég felmérése szerint az emberek több mint kétharmada egyetért az egyszer használatos termékek kivezetésével. A műanyaghulladék csökkentésére való törekvést az ágazat is támogatja, egyértelmű alternatív megoldás azonban szerintük egyelőre nincs – derült ki a Kossuth rádió Ütköző című műsorából.

Jövő nyáron kezdődik meg az egyszer használatos műanyag termékek kivezetése Magyarországon, ugyanakkor a klíma- és természetvédelmi akcióterv egyes lépései már a közeljövőben elindulnak, július 1-jén például elkezdik felszámolni az illegális hulladéklerakókat, illetve megkezdi működését a hulladékgazdálkodási hatóság is, amely többek közt a hulladékgazdálkodási ágazatot ellenőrzi – jelentette be hétfőn Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A Századvég februári kimutatása szerint az emberek 89 százaléka egyetért abban, hogy az egyszer használatos műanyagokat és csomagolóanyagokat be kell tiltani – mondta el a Kossuth rádiónak Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletágvezetője.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása is nagy társadalmi támogatottsággal történhet meg Fotó: shutterstock.com

A szakma álláspontját Demjén Zoltán, a Magyar Műanyagipari Szövetség alelnöke ismertette. Kiemelte, hogy tökéletesen megértik a kormányzat törekvését a műanyaghulladék csökkentésére, és egyetértenek az illegális hulladéklerakók felszámolásával is. Hangsúlyozta azonban, hogy

az egyszer használatos műanyag termékek esetében az alternatív anyagok kidolgozása rendkívül komplex és összetett feladat.

Támogatják az új megoldásokat, azt viszont nem, ha az új anyag előállításának ökológiai lábnyoma nagyobb, mint a műanyag termékeké. Demjén Zoltán szerint nem lehetetlen feladat a jó alternatíva kidolgozása, és ennek megfelelően támogatják az innovációs fejlesztéseket, de jelen pillanatban nehéz helyzetben vannak. 

Neked ajánljuk
A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam