2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korábban véltnél több műanyagrészecskét találtak az amerikai nemzeti parkokban

A korábban véltnél több mikroműanyagot találtak az Egyesült Államok nyugati részének nemzeti parkjaiban és természetvédelmi területein. A részecskék egy része a légkörön keresztül, eső formájában kerül be a területekre. 

A Utah Állami Egyetem kutatója, Janice Brahney és munkatársai olyan területeket vizsgáltak, mint a Grand Canyon, a Rocky Mountain és a Joshua Tree nemzeti park. Becslések szerint évente több mint ezertonnányi részecske ülepszik le itt –közölték a kutatók a Science című tudományos lapban bemutatott tanulmányukban.

A több mint ezertonnányi részecske mintegy 123 millió műanyag vizespalacknak felel meg.

A vizsgált 496 360 négyzetkilométernyi összterületre átszámolva ez a mennyiség négyzetméterenként átlagosan 132 bekerülő részecskét jelent naponta.

A Rocky Mountain csúcsai Fotó: shutterstock.com

Brahney és csapata 14 hónapon át az Egyesült Államok nyugati nemzeti parkjainak és természetvédelmi területeinek 11 pontján gyűjtöttek rendszeresen mintákat, és vizsgálták a műanyagrészecskék eredetét és összetételét. Eredményeik szerint városokból és lakott területekről származnak, és a vizekben rendszerint tovább darabolódnak. Eredményeik alapján 

a mikroműanyag többnyire ruhaanyagokból és ipari eredetű anyagokból származik, egyharmaduk ipari festékekre és zománcokra vezethető vissza.

Kiemelték: mivel a fehér és átlátszó részecskéket egyáltalán nem számolták bele a kutatásba, a becsült értékek jóval a parkok területére bekerülő valódi mennyiség alatt vannak.

Neked ajánljuk
Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone Sam, a tűzoltó – Havazás (bábfilm) Tovább nőtt a környezetbarát csomagolóeszközök iránti kereslet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam