2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Támogatással és szankciókkal vetnek gátat az illegális szemetelésnek

A hatóságok és ellenőrzési szervek összekapcsolásával egy országos riasztási őrség létrehozását javasolja az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy felszámolja az illegális szemétlerakást. Ezzel párhuzamosan fejlesztenék a hulladékközpontok rendszerét is – mondta az InfoRádiónak Boros Anita államtitkár.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása egyrészt rendkívül költségigényes, másrészt az összes szereplő munkáját igényli, akinek ezek a közterületek a tulajdonában vagy vagyonkezelésében vannak – mondta az InfoRádiónak Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért is felelős államtitkára.

„Látni kell, hogy a 20-30 év alatt lerakott szemetet nem lehet egyik napról a másikra eltüntetni. Sokba fog kerülni, szeretnénk, ha ez megtörténne, de időigényes is lesz”

– fogalmazott az államtitkár, aki szerint az is fontos lesz, hogy az összegyűjtött illegális hulladéknak megfelelő helyet találjanak, illetve lehetőség szerint újrahasznosításra kerüljön.

Illegális szemétlerakat Pest megyében Fotó: shutterstock.com

A tárca azt megvizsgálná, miért döntött a szemetelés mellett a lakosság. Lehet, hogy nincsen elég lehetőség arra, hogy az ember a fölöslegessé vált tárgyait – akár szelektíven, akár nem – megfelelőképpen leadja, mutatott rá Boros Anita. A program részeként ezért a nagy hulladékudvarok fejlesztését is dedikált forrással támogatnák.

Az illegális szemetelők tetten érésének elősegítésére a minisztérium három eszköz bevetését javasolta. A közterületek megfigyelése az államtitkár szerint könnyebb feladat. A magántulajdon védelme nehezebb kérdés, ezt az ingatlanvédelmi rendszerek kiépítésének támogatásával segítenék elő. Szavai szerint a nyugat-európai modelleket is megvizsgálva arra jutottak, hogy

ha nincsen tettenérés, akkor is el kell takarítani az illegálisan lerakott hulladékot, ilyen esetben az ingatlantulajdonosnak kell gondoskodnia az elszállításáról.

Ezen túlmenően a szaktárca egy új hatósági együttműködést javasol az ország területének megfelelő ellenőrzésére. Így „a gátőr, a mezőőr, a hegyőr, a vadőr, a vonatokon az ellenőrök, az út melletti különböző ellenőrző szervek mind-mind kapnak valamiféle funkciót ebben a rendszerben.” Ők már helyben is bírságolhatnak majd, illetve az applikáción keresztül be tudják jelenteni, ha valahol hulladékot találtak.

Neked ajánljuk
Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a TerraCycle világhírű körforgásos megoldásai Több mint 100 tonna újrafeldolgozhatatlan hulladéktól szabadul meg az ALDI Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam