2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A betétdíj oldhatja meg a palackproblémát

A Szentkirályi is nagyban egyeztet a kormánnyal arról, hogy betétdíjasok legyenek a PET-palackok Magyarországon, a cég már több európai országban is segédkezett a vonatkozó rendeletek kidolgozásában, amelyeket azóta be is vezettek – mondta el a Szentkirályi Magyarország Kft. elnök-tulajdonosa a Pénzcentrumnak.

Balogh Levente szerint a rendszer működik, így Nyugaton már nincs is napirenden a szemétkérdés – már ami a palackokat illeti.

Az üzletember szerint ugyanakkor a megfelelő kezelés mellett a PET-palack a világ legkörnyezetbarátabb csomagolóanyaga lehetne. Saját elmondása szerint ő már 2007-ben is rendelkezett olyan fröccsöntő géppel, amellyel új palackot lehetett gyártani a regéikből. Meglátása szerint

„nem a kibocsátókat, a gyártókat kell büntetni, szidni, hanem a szemetelőket. Nem beszélni kell a környezetvédelemről, hanem tenni érte: ha a PET-palackot szelektíven összegyűjtik, és visszajuttatják a gyártókhoz, azok még örülnek is neki, egy ilyen palackból 8-10 alkalommal tudnak újat készíteni”.

A Szentkirályi Csehországban, Szlovákiában is részt vállalt a törvényjavaslat elkészítésében, amely a palackok betétdíjassá tételére irányult, és már el is fogadták.
Így ösztönzik a fogyasztót arra, hogy ne a folyóba, kukába dobja a PET-palackot, hanem vigye vissza az üzletbe, ahol pénzt kap vissza érte.

Mint Balogh Levente megjegyezte, a világ műanyagszemét-termelésének csak nagyjából három százalékát adják a PET-palackok, de ez is egy probléma, amit meg kell oldani. „És van is rá megoldás, egy ilyen egyszerű dologgal, mint a betétdíj – amit az USA-ban már egyébként vagy 10 éve bevezettek. Nyugat-Európában is több helyen betétdíjasok a palackok, nem is téma már az ügy, az elmaradottabb országokban és elsősorban Kelet-Európában kezdtek ezzel most foglalkozni.”

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Egyéni felelősségvállalásra és üzleti alapokra helyezett újrahasznosításra is szükség van a körkörös gazdaság megteremtéséhez Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam