2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A folyón lebegő műanyag szívderítő látvány is lehet

Műanyaghulladékból készített úszó kikötőket a PET Kupa csapata. A többfunkciós építmények a nyártól a Felső-Tisza több pontján várják a turistákat.

Az ötletgazdák szerint a kezdeményezéssel mindenki nyer, mert a hulladék-alapanyag összegyűjtésével tisztább a Tisza partja és ártere, a kajakosok és kenusok kikötőt kapnak, az azokra kihelyezett reklámok pedig a közeli falvakat népszerűsítik – számolt be róla a Magyar Nemzet.

A PET kupások mára valóságos fogalommá váltak a Felső-Tisza vidékén. Részben azért vívtak ki elismerést maguknak, mert időre időre megtisztítják a folyó felső szakaszát a hulladéktól, emellett pedig segítik a Felső- és Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkáját is. A szakmérnökségek kiemelik a folyóból hulladékot, amit az önkéntesek átválogatják majd újrahasznosítják.

Maguk készítik például PET-palackokból azokat a hajókat, amelyek segítségével a PET Kupán gyűjtik a hulladékot.

A Facebookra feltöltött többrészes videóban elmondják, hogy a palack­orrú, lebegő kikötő ötlete a magukat PET-kalózoknak nevező önkéntesekben merült fel, de a szerkezet terveit a Város és Folyó Egyesület (Valyo) egyik szakembere, Kornai-Varga Dávid készítette el. A tervező reményét fejezte ki, hogy ha a prototípusok beválnak, akkor a jövőben több ilyen kikötő létesül majd a Tisza mentén.

A lebegő kikötő látványterve Fotó: Pet Kupa/facebook.com

A kikötők felszínét etilénalapú műanyag deszkák borítják, amelyek alapanyagát a Tisza partjáról és az árteréből gyűjtik össze. A plasztikot először ledarálják, majd a propilént és az etilént szétválasztják. Utóbbit magas hőmérsékleten megolvasztják, és nagy nyomáson lemezzé préselik, majd méretre vágják.

A szakemberek szerint a folyami hulladékból készült végtermék jól megmunkálható. Ez kerül a vázat adó fémszerkezetre, a lebegéshez szükséges felhajtóerőt pedig PET-palackok biztosítják. A palackorrú kikötő megbirkózik a folyó sodrával, de kibírja azt is, ha egy nagyobb uszadékfa ütközik neki. Egyszerre több kajak és kenu is le tud „parkolni” hozzájuk, az oda kihelyezett táblák pedig a környék látnivalóival ismertetik meg a turistákat. 

Neked ajánljuk
A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat A légkör is tele van mikroműanyaggal, ez pedig a klímaváltozást is befolyásolhatja Paradicsomhéjból készítettek lebomló műanyagot Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam