2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A levágott fű nem hulladék

A levágott fűnek számos módon hasznát vehetjük a kertben: változtathat a kert összképén, tápanyagokat juttat ki, valamint biztosítja, hogy a kerti hulladékgyűjtő tartályunk ne legyen mindig dugig tele.

A levágott fűvel való talajtakarás, azaz a nyesedék mulcsozása a gyepen vagy az ágyásokban olyan gazdaságos megoldás, amellyel javíthatjuk a talaj minőségét, megakadályozzuk egyes gyomok elszaporodását, továbbá segítjük megőrizni a talaj nedvességét – Hobbikert.hu.

A lenyírt fűnyesedéket gyakran a fűnyíró gyűjtőzsákjába vagy -kosarába gyűjtjük. Ezt az esetenként tetemes mennyiségű friss, zöld füvet egyszerűen beleönthetjük a komposztálónkba, ha már van ilyen a kertünkben, vagy felhasználhatjuk a kert talajának javításához is.

A fűnyesedék alkotta talajtakaró mulcs egyszerű, hatékony, és az egyik ravasz módja annak, hogy a kerti hulladékot a hasznunkra fordítsuk.

Frissen lenyírt és szárított füvet egyaránt használhatunk mulcsozásra Fotó: shutterstock.com

A fűnyírás során keletkező fűnyesedék felhasználásának egyik módja, hogy ezen kiegészítők használata nélkül hagyjuk a lenyírt füvet a fűnyírás közben egyenletesen a gyepre szóródni és ott komposztálódni. A 2-3 cm-nél rövidebb fűnyesedék összeesik, és gyorsan lebomlik, beleépül a talajba. A hosszabb fűnyesedéket összegyűjthetjük vagy összegereblyézhetjük, és máshol szétteríthetjük.

Ez az egyik legjobb módja annak, hogy a keletkező hulladékot újrahasznosítsuk: a nyesedék gyorsan lebomlik, és nitrogént juttat ki a talajba, miközben növeli a porozitást és csökkenti a párolgást.

A frissen levágott fű talajtakaróként való felhasználásának, azaz mulcsozásának előnyei között szerepel, hogy hűvösen tartja a fű tövét, gyökereit, megtartja a nedvességet, továbbá akár 25%-nyi tápanyagot is visszajuttathatunk vele abból, amit a fű növekedése elvon a talajból. 

A megszáradt fűnyesedék vastagabb rétegben is leteríthető, és kiváló talajtakarót alkothat például a veteményesben a különböző zöldségfélék körül. A fűnyesedéket felhasználhatjuk továbbá a kerti gyalogutak takarására, hogy megelőzzük a sarat, és megakadályozzuk a gyomok előretörését a szabadon hagyott területeken.

Neked ajánljuk
A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hobbikert.hu
Vissza
Hírfolyam