2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

6000 köbméter illegális hulladék csúfítja el a magyar utakat

Az illegális szemétlerakások száma évről évre növekszik, idén már 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre a Magyar Közút munkatársai – közölte a nonprofit társaság kedden az MTI-vel.

Jelenleg mintegy 6000 köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemét található a magyar közutak mentén – derül ki a társaság közleményéből, amely szerint a vállalat idén öt hónap alatt mintegy 631 millió forintot költött a kezelésében lévő közutak mentén és pihenőhelyeken összegyűjtött hulladék elszállítására, ártalmatlanítására. Ennek jelentős része illegálisan elhelyezett hulladék volt.

A társaság nemcsak a kezelésében lévő 32 ezer kilométernyi burkolatot és az út menti területeket takarítja rendszeresen, hanem a pihenőhelyeken, parkolókban elhelyezett kommunális és szelektív hulladéktárolókat is üríti.

Napi probléma, hogy a kihelyezett szemetestárolókba és melléjük olyan hulladékot helyeznek ki, amelyek nem a közlekedés során keletkeznek, ilyen például a háztartási hulladék vagy a lomtalanításra ítélt szemét.

Az is gyakori probléma, hogy a közút melletti bokros, fás területre illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, egyes esetekben akár veszélyes hulladékot is. A Magyar Közút mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásait, és hatalmas költséget jelent.

A társaság saját kampányokkal igyekszik csökkenteni a szemetelés mértékét. Idén tavasszal a koronavírus miatt kialakult helyzet nem tette lehetővé, de tavaly tavasszal és ősszel is megrendezték „Jobb, ha el se dobod!” címmel az országos szemétgyűjtési akciót, amelyhez országszerte mindkét alkalommal 12-12 ezren csatlakoztak. A Magyar Közút minden évben csatlakozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium TeSzedd! akciójához is.

A kampányoktól azt remélik, hogy érezhető szemléletváltozást érnek el a lakosság körében, hiszen a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. A szemétgyűjtési munkák csak tavaly mintegy 1,5 milliárd forintot emésztettek fel a társaság költségvetéséből.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam