2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Városi komposztálót építhet Oroszlány

Az oroszlányi önkormányzat évente 4000 tonna zöldhulladék komposztálására alkalmas létesítmény építésére nyert el 240 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást.

Az új létesítményt a jelenlegi hulladékkezelő mellett, egyhektáros területen valósítják meg. A telephelyen nyílt téri prizmás komposztálást végeznek, a csapadék- és hőmérsékleti viszonyoktól függően a depózott anyagot néhány naponta átkeverik. 

Lazók Zoltán polgármester (OLPK) tájékoztatása szerint a beruházással a térségben képződő összes zöldhulladékot újrahasznosíthatják. A beruházással csökkenthető a hagyományos hulladéklerakóra kerülő szemét mennyisége, illetve később más, biológiailag lebomló anyagok, például konyhai hulladék kezelésére is lehetőség nyílik.

A kész komposzt termékként is értékesíthető, illetve a városi parkokban használható fel talajjavításra.

A beruházás teljes nettó költsége 300 millió forint, melyből 240 millió forintot uniós támogatás, további 60 millió forintot az állami költségvetés biztosít. A 2022 első negyedévében elkészülő beruházást a tervek szerint az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. üzemelteti majd, mely 30 településen végez hulladékszállítást Oroszlány, Tata és a Bakony térségében.

Fotó: MTI/Manek Attila
Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék A kakaó flavonoidjai fokozhatják az agy oxigénellátását A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb energiatermelője?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam