2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb ipari baleset szennyezte Szibériát

Kigyulladt egy iparihulladék-telep a sarkkörön túli Norilszk közelében – közölte hétfőn az Interfax orosz hírügynökség.

A Bajkál-2000 cég Norilszktól öt kilométerre lévő telepén mintegy ezen négyzetméteren kapott lángra szilárd hulladék, a tüzet sikerült lokalizálni.

A Nornickel bánya- és fémipari vállalat közlése szerint a hulladék nem tőle származik.

A Nornickel az elmúlt hetekben két alkalommal okozott környezetszennyezést a térségben. Szombaton a talhani ércdúsító üzem bányászati melléktermék-tárolójának ülepítő tavából nehézfémekkel szennyezett vizet szivattyúztak ki, amely a Harajelah folyót fenyegeti.

A bányavállalat elismerte, hogy durván megsértette a környezetvédelmi előírásokat, de azt állította, hogy a vizet előzetesen megtisztították, ezért nem jelent környezeti kockázatot. A vállalat a műveletért felelős alkalmazottjait mindenesetre felfüggesztette.

A Nornickel központi épülete Fotó: shutterstock.com

Egy hónappal korábban, május 29-én, 21 163 köbméter dízelolaj ömlött ki a Nornickelhez tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének egyik megrongálódott üzemanyag-tárolójából. 

A balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, amihez szakértői vélemények és sajtójelentések szerint hozzájárult a korábban örökké fagyott talaj olvadása. 

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Legális kalózlemez a Tisza hullámhosszán A jövő üzlete a háborítatlan erdő A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam