2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdte a gyakorlati munkát a Klímapolitikai Intézet

Az ország számos területén megnyilvánuló környezetvédelmi erőfeszítések részeként május közepén megalakult intézet létrehozásának közvetlen gondolata az, hogy a migráció mellett a klímaváltozás is az egész 21. században velünk fog maradni, és az egész életünkre hatással lesz – mondta Kerekes György környezetvédelmi szakjogász az M1 Kék bolygó című műsorában.

A Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány együttműködésével életre hívott szakmai műhely legfőbb célja, hogy a döntéshozóknak fogódzót nyújtson, és a klímaváltozással kapcsolatban információkkal lássa el a társadalmat – írja a Hirado.hu.

Az intézet vezetőinek célja, hogy tolmácsszerepet töltsenek be a tudomány képviselői, a környezetvédelmi civil szervezetek és a politikai élet szereplői között.

Kezdetben öt kulcsterületre fókuszálnak majd: az energetika mellett az agrárium, a természetvédelem és az ökológiai kérdések, az élettelen környezeti elemek helyzete – elsősorban a víz vagy a talaj minősége és a levegőszennyezés kérdése –, illetve a városfejlesztés, urbanisztika területei állnak majd az intézetben folyó munka középpontjában.

A Klímavédelmi Intézet a Mathias Corvinus Collegium és a Századvég Alapítvány együttműködésében jött létre Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Kerekes György szerint a járványhelyzet egyértelműen rávilágított arra, hogy az ellátási láncok védelme fontos kérdés, és nem csak környezetvédelmi szempontból. Azt látjuk, hogy a következő évtizedben az lesz a kulcskérdés, hogy meg kell őriznie Magyarországnak az önellátó képességét, és az is nagyon fontos, hogy energetikai értelemben olyan rendszert tartson fenn, ami folyamatos ellátást nyújt.

A gyakorlati munkát már megkezdték a Klímapolitikai Intézet munkatársai, az elmúlt hetekben háttérbeszélgetéseket folytattak a szakma képviselőivel. Az intézet szakmai igazgatója szerint az az első feladatunk, hogy átfogó képet kapjanak arról, hogy az egyes szakmai műhelyekben milyen téren és milyen kutatások folynak, majd ezt megpróbálják összepárosítani a politikailag is értelmezhető akciótervekben vagy megvalósítandó feladatokban megfogható témákkal.

Neked ajánljuk
A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat Nagyobb klímaügyi kötelezettségvállalást várna a G7 országaitól az ENSZ Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház Rajzpályázat a barlangok világnapja alkalmából
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam