2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén is a műanyagmentesség jegyében telik a július

A Műanyagmentes Július (Plastic Free July) egy az egész bolygót behálózó adott hónapra szóló kihívás, mely több millió ember számára segít az egyszer használatos műanyag termékek mellőzésében, alternatíváinak ajánlásával.

A figyelemfelkeltő megmozdulás évről évre több millió embert ösztönöz, közösségeket hoz létre, formál és irányt ad a cselekvésre. A kihívásban részt vevők hozzájárulnak a műanyaghulladék mennyiségének csökkentéséhez és az azok által okozott hulladékszennyezés megelőzéséhez – írja a Jön Alapítvány.

A műanyagmentes július kihívás közel egy évtizede kelti fel az emberek figyelmét az eldobható és a helyettesíthető műanyagok által okozott hulladékproblémára, hulladékszennyezésre.

A 31 napos edukációs hónapban nemzetközi szinten civil és állami szervezetek mutatják be, hogyan milyen alternatívákkal lehet műanyagmentes életmódot folytatni. A 2019-es eseményhez globálisan rekordot jelentő számban, több millióan csatlakoztak, aminek a befolyása egyre jobban érezhető a mai mindennapokban. Nemcsak az adott hónapra volt hatással, hanem az év többi napján létrejövő lakossági fogyasztásra is.

Forrás: Plastic Free July Official/youtube.com

Európában 2021 lehet a fordulópont: az egyszer használatos műanyag termékek betiltásra kerülnek. Így a Műanyagmentes Július 2020 kihívása egyben lehetőség arra, hogy a lakosság és nem utolsósorban a cégek felkészüljenek a 2021 nyarán életbe lépő új szabályozásra. Már most, a kihívás alkalmával járjunk utána, milyen alternatívák állnak majd a rendelkezésünkre.

Minden apró lépés számít, de jövőre ez a sok apró lépés egyszerre fájó is lehet. Az egyszer használatos termékek mellőzése mellett fontos cél a hulladéktermelésünk csökkentése és a mégiscsak keletkező hulladék szelektív gyűjtésének maximális kihasználása.

ÍZELÍTŐ a lehetséges kis lépésekből

  • Használj saját elviteles bögrét!
  • Ne vásárolj palackozott vizet, töltsd újra a kulacsodat!
  • Vigyél magaddal bevásárlótáskát (esetleg zacskókat is)!
  • Ha megteheted, vásárolj csomagolásmentes boltokban!
  • Részesítsd előnyben az üveg- vagy papírcsomagolást!
  • Otthon folpack helyett csomagolj többször használatos tárolókba vagy viaszos kendőbe!

A kihíváshoz további tippeket kaphatunk Szebenyi Péter online előadásából

Neked ajánljuk
Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Egyéni felelősségvállalásra és üzleti alapokra helyezett újrahasznosításra is szükség van a körkörös gazdaság megteremtéséhez Lomtalanításkor sem landolhat bármi az utcán! Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: jonalapitvany.hu
Vissza
Hírfolyam