2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szelektíven gyűjtött szemét is az ázsiai vizekben köt ki

A legtöbb európai országnak nagyon fejlett a hulladékgazdálkodási infrastruktúrája, ennek ellenére a szétválogatott szemét 46 százalékát exportálják a kontinensről, nagyrészt olyan délkelet-ázsiai fejletlenebb országokba, ahol a hulladékgazdálkodás csaknem ismeretlen fogalom.

Ha a szétválogatott hulladék elkerül az ázsiai országokba, nagy részét az újrafeldolgozó üzemek nem fogadják be, így megmarad a helyi hulladékfeldolgozásnak, amiről köztudott, hogy az óceáni szennyezés jó részéért felel – írja az EurekAlert nyomán a 24.hu.

Az Environment International tudományos folyóiratban az ír Galway-i Nemzeti Egyetem kutatói megvizsgálták a legjobb és legrosszabb eshetőséget is, ami az ázsiai országokba jutó európai hulladékot és annak útját illeti.

A kutatás bebizonyította, hogy az exportált hulladék 31 százalékát még csak meg sem próbálják újrahasznosítani a célországban.

A polietilén az egyik leggyakrabban használt műanyag Európában, az eredmények pedig azt mutatták, hogy egyes országok (Olaszország, Szlovénia, Egyesült Királyság) ilyen anyagot is exportálnak ázsiai országokba, ami azt is jelenti, hogy hulladékuk megjelenik a tengerekben és az óceánokban.

Az eredmények azt mutatják, hogy az újrahasznosító sikertörténetekből valószínűleg gyököt kell vonnunk, ugyanakkor a kutatók megjegyezték, hogy nem rettentenének el senkit a szelektív hulladékgyűjtéstől. Mindennel együtt ez a legjobb hulladékgazdálkodási megoldás, igaz, van még bőven mit javítani rajta rövid és hosszú távon is.

Műanyagszennyezés a Fülöp-szigeteknél Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam