2020. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már Japánban is fizetni kell a műanyag szatyrokért

A július elsejétől érvénybe lépő szabályozás komoly lépésnek számít a szigetországban, mivel Japán globálisan is élen jár az egy főre jutó hulladéktermelésben a műanyag csomagolások terén.

A japán kiskereskedelmi üzletekben július 1-jétől fizetni kell a műanyag bevásárlótáskákért. A boltok maguk dönthetnek arról, hogy ez mekkora összeg legyen, de az átlagár nagyjából 3 jenre (kb. 10 forint) tehető – írja az Asia Times alapján az Origo

A döntés alapvetően arra ösztönözné a fogyasztókat, hogy saját szatyrot vigyenek magukkal a boltba, és ne ott vegyék meg azt.

Várhatóan azonban nem lesz könnyű a teljes átállás Japánban, mivel egy olyan országról van szó, ahol szinte már kényszeresen mindent műanyagba csomagolnak. Japánnak azonban lépnie kellett, mivel korábban már számos kritika érte az országot azzal kapcsolatban, hogy túl lassan építi le a műanyag-felhasználását.

2018-ban az ország kötelezettséget vállalt arra, hogy az évi 9,4 millió tonna műanyaghulladék kibocsátását 2030-ra a negyedével csökkenti. A kormány bejelentése szerint a díjak bevezetésével arra ösztönöznék a lakosságot, hogy kétszer is meggondolják, szükségük van-e a boltban kapható műanyag zacskókra, illetve szeretnék elősegíteni az életmódváltást.

Neked ajánljuk
Régi hagyomány, új alapanyag – plasztikladikot avatott a PET Kupa Ez a pápai család a portájukon túl is lépett a szemét ellen Sosem látott szinteket ér el az elektromos hulladék mennyisége Közel 8 tonna hulladékot szedtek ki a Tiszából a PET kupások Az Egyesült Királyságban komoly sikere van az e-Nironak
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam