2020. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben

Világszerte 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel 2019-ben, ami 21 százalékos emelkedést jelent az elmúlt öt évben – derült ki a frissen megjelent éves jelentésből.

A tanulmány szerzőinek számítása szerint az elemmel, akkumulátorral vagy hálózati csatlakozóval rendelkező, kidobott műszerek össztömege akkora, mint 350 Queen Mary 2. méretű hajóé.

A nagyrészt műanyagból és szilikonból álló hulladék között nagy mennyiségben megtalálható réz, arany és más nemesfém, melyeket például áramvezetőként használnak.

Míg egyhatodukat újra felhasználták, ezeknek az értékes összetevőknek a többi részét – mintegy 57 milliárd dollár értékben – nem hasznosították újra.

A leselejtezett elektronikus eszközök az egészségre és a környezetre is veszélyt jelentenek, mivel olyan anyagokat tartalmaznak, melyek károsítják az idegrendszert. Ilyen anyag például a higany is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egyeteme, a Nemzetközi Szilárdhulladék-gazdálkodási Egyesület (ISWA) és más szervezetek együttműködésével elkészített tanulmány szerint az elektronikai hulladék mennyisége 2030-ra 74 millió tonnára növekedhet.

Neked ajánljuk
Óvatosan a bioműanyaggal! Megkezdődik az illegális szemétlerakók felszámolása Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt végrehajtásának előkészítése Közel 8 tonna hulladékot szedtek ki a Tiszából a PET kupások Az Egyesült Királyságban komoly sikere van az e-Nironak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam