2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elektronikai hulladékkal nem csak a környezetet mérgezzük

A veszélyes hulladékban található nemesfémek kitermelése, bányászata jelentős ökológiai lábnyommal jár, ráadásul a lerakókba kerülő e-szemét a környezet mellett az emberi egészségben is súlyos károkat okoz.

Tízmilliárd dollár értékű nemesfém, így arany és platina kerül hulladéklerakókba az elektronikai cikkekkel – idézi az ENSZ legújabb, globális e-hulladékokat vizsgáló jelentését a hvg.hu.

„Az elektronikai hulladék komoly problémát jelent, mert olyan gyors tempóban növekszik a mennyisége, amivel az újrahasznosítás jelenleg nem tudja tartani a lépést. Fontos, hogy be is árazzuk a szennyezést, főleg, hogy jelenleg ingyen lehet szennyezni” – fogalmazott Kees Baldé, a jelentés egyik szerzője.

A kutatók szerint az előző évek adatainak tükrében háromszor több elektronikai hulladékot termelünk, mint amilyen arányban a Föld népessége növekszik, és 2019-ben ezeknek a veszélyes hulladékoknak mindössze a 17 százalékát hasznosították újra.

Maria Neira, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik munkatársa szerint

mostanra az elektronikai hulladékokhoz köthető szennyezés tehető felelőssé négyből egy korai gyermekhalálozáshoz.

A tudósok teljesen megelőzhetőnek tartják az elektronikai hulladékokból eredő környezeti és egészségügyi problémákat, ezért szorgalmazzák a megfelelő szabályozást, az újrahasznosítás fejlesztését, amely munkahelyeket is teremtene, és azt is, hogy tartósabb termékeket gyártsanak a cégek.

Fiatal fiú áll egy kormos füsttel égő műanyaghalom előtt Agbogbloshie-ben, a világ egyik legmérgezőbb elektronikaihulladék-telepén Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása A Tisza Expedíció kíséretével valósul meg a IX. Felső-tiszai PET Kupa Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Bőrvédő gyógynövények kánikula idejére Mennyit nyerhet vele a Tesla, ha mindenki használhatja a Superchargereket?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam