2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A növényekre is ártalmas a természetbe kerülő plasztik

Egy Nature Nanotechnology folyóiratban közzétett tanulmány szerint a növények képesek felszívni a legkisebb műanyagdarabot is a gyökereikkel.

A kínai kutatók laboratóriumi körülmények között végeztek megfigyeléseket a jelenségről. Az Európában, Ázsiában és Északnyugat-Afrikában őshonos lúdfüvet (Arabidopsis thaliana) vizsgálták. Ez a növény az alacsony kromoszómaszáma és rövid generációs ideje miatt fontos növénybiológiai modellorganizmus – írja a hvg.hu.

A növényeket műanyaggal szennyezett talajban növesztették, és természetesen volt egy kontrollcsoport is, amelyik tiszta (tisztább) földben növekedhetett. A szakemberek 100 nanométernél kisebb műanyagoknak tették ki a növényt, majd megvizsgálták, hova jutott el a műanyag, és milyen hatást gyakorol a gyomnövény biológiájára és genetikájára.

Az eredmények azt mutatják, hogy mivel a műanyagrészecskék egészen aprók, képesek behatolni a gyökér szövetébe, ahol megakadályozzák a gyökereket a víz megfelelő felszívásában.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a műanyag megakadályozta a növények megfelelő növekedését. Ráadásul a tanulmány szerzői úgy vélik, a műanyag valójában megváltoztatja a növény genetikai felépítését, ennek tisztázásához azonban további kutatásokat tartanak szükségesnek.

A laboratóriumi alapú megközelítés lehetővé tette a csapat számára, hogy megismerje a nanoméretű műanyagok növényekre gyakorolt közvetlen hatását, de ez nem vonatkoztatható közvetlenül a vadon élő növényekre és műanyagokra sem.

Neked ajánljuk
Mintegy 14 millió tonna mikroműanyag van az óceánok fenekén Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Űrszemétészlelő és -megfigyelő radart adtak át Németországban Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam