2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyümölcsökben és a zöldségekben is jelen van a mikroműanyag

Az elmúlt hetekben két külön tudományos kutatás eredménye is napvilágot látott, amelyek kimutatták a mikroplasztik jelenlétét emberi fogyasztásra termesztett növényekben.

Az egyik független, szakmai szempontból felülvizsgált tanulmány, amelyet Margherita Ferrante, a Catanai Egyetem tudósa jegyez, az alma a legszennyezettebb gyümölcs, míg a zöldségek közül a sárgarépa a leginkább érintett – ismertette a Humusz.

A jelentés két hete jelent meg az Environmental Research folyóiratban, és a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatásának sürgõs felülvizsgálatára szólít fel.

A másik, szintén független, lektorált tanulmány arra mutat rá, hogy az élelmiszernövények a műanyagot vízzel szívják fel a gyökérzetükön keresztül. A kutatást közösen végezte el dr. Lianzhen Li, a kínai Yanthai Tengerparti Kutatási Intézettől és Willie Peijnenburg professzor a hollandiai Leideni Egyetemről, és a Nature Sustainability folyóiratban jelenik meg.

Peijnenburg professzor megállapította, hogy a mikromműanyag keresztülhalad a saláta és a búza gyökerén, ezt követően pedig az ehető növényi részekbe jut.

A tudósok évtizedek óta úgy gondolták, hogy a műanyagrészecskék túl nagyok ahhoz, hogy áthaladjanak az ép növényi szövetek fizikai akadályain. Az új kutatás azonban mindezt kétségbe vonja – az eredmények alapján az olyan gyökérzöldségek vannak leginkább kitéve a mikroműanyaggal való szennyeződésnek, mint a sárgarépa, a retek, a fehérrépa, továbbá a leveles zöldségek, mint például a saláta.

Neked ajánljuk
Romániának feladták a leckét az egyszer használatos műanyagok A többutas italcsomagolások előnyeit hangsúlyozzák környezetvédelmi szervezetek A fenntarthatónak titulált márkák is gyakran támaszkodnak a műanyagra Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam