2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására

A hazai nagy élelmiszerláncoknak, a diszkontáruházaknak és azoknak a gasztronómiával foglalkozó cégeknek, amelyek házhoz szállítással is foglalkoznak, lassan meg kell találniuk azt a megoldást, amellyel költséghatékonyan helyettesíthetik az egyszer használatos műanyagokat.

Az áruházláncok régóta, sok területen példával járnak elöl. Gondoljunk csak azokra a helyekre, ahol nejlonzsákok helyett újrahasznosított papírszatyrot, lebomló, komposztálható szalagfüles táskákat vagy kimondottan mutatós és strapabíró, újrahasznosított anyagból készült ökotáskákat vásárolhatunk, amelyek segítségével kényelmesen lebonyolíthatjuk a bevásárlást – írja a Boon.hu.

A 2020-ban „Az Év Zöld Kereskedője” címet elnyerő SPAR Magyarország üzleteiben friss tojást csak papírcsomagolásban árulnak, a zöldség-gyümölcs részlegen újrahasználható, mosható és szalaggal zárható poliészter tasakot is választhatunk, és több üzletben is üzemelnek üveghulladék-gyűjtők is.

Az egyszer használatos műanyagokból készült termékek helyett cukornádból, pálmalevélből vagy papírból készült árukat kínálnak.

A Lidl műanyag helyett papírból és fából készült csomagolásokat alkalmaz. A cégcsoport évek óta elkötelezte magát amellett, hogy összegyűjtse, kiválogassa és újrahasznosítsa azokat az anyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek az élelmiszer-kiskereskedelemben a szállításhoz és a csomagoláshoz.

A CBA és Prima áruházak eladóterében megtalálható csomagolóanyagok közül egyre több a papírból készült, és 100%-ban biológiailag lebomló zacskóik is vannak – utóbbiakkal szeretnék kiváltani a műanyag tasakokat. Az Aldi pedig már a boltokba is többször használatos rekeszekben szállítja a kenyereket, a péksüteményeket, a húsokat, a gyümölcsöket és a zöldségeket.

A házhoz szállítással foglalkozó éttermek nagy része még most készül a váltásra, kalkulál és tanulmányozza a lehetséges opciókat, de a portál talált olyan helyet is, ahol már most sem használnak műanyagot. A Leves Gasztroműhely például a tulajdonos, Bárczi Tamás elmondása szerint már újrahasznosítható papír menütálcán, illetve speciális papírcsészékben szállítja ki a megrendeléseket.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Az óceánt szennyező hulladékból készült színpompás installáció Baliban Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: boon.hu
Vissza
Hírfolyam