2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szennyezett tengereket látva a fodrászok sem tétlenkedhetnek – hiszen minden tincs kincs

Egy francia hajszobrász megelégelte, hogy a különleges tulajdonsággal rendelkező haj tonnaszámra végzi a szemétben. Kidolgozott egy módszert, amellyel az egykor oly délceg kontyok hullámos fürtjei praktikus szűrők gyanánt tisztíthatják meg a tenger hullámait a káros szennyeződésektől.

A hajvágó szalonokban szerte a Földön hajtincsek milliárdjai kerülnek mindennap a kukába. Pedig a haj nemcsak a parókakészítéshez, hanem szigetelőanyagként is megállná a helyét, sőt különleges nedvszívó és zsírmegkötő képessége miatt akár a tengerek megtisztításában is szerephez juthat.

A forradalmi megoldás kiötlője, Thierry Gras 30 éve dolgozik fodrászként. Az általa kifejlesztett szűrők képesek a tengervízből kivonni a hajókból szivárgó üzemanyagból, illetve a naptejekből származó olajos szennyeződéseket.

Egy kiló haj nyolc kiló szennyeződés eltávolítására képes.

Mára több mint 3000 fodrász csatlakozott a formabontó kezdeményezéshez. Az általuk összegyűjtött több mint 40 tonna hajból pedig a Coiffeurs Justes megváltozott munkaképességű dolgozói készítették el a szűrőket, amelyek segítségével francia kikötők és öblök vize tisztulhatott meg. A szűrők moshatók, és akár nyolcszor is bevethetők, élettartamuk lejártával pedig szigetelőanyagként hasznosíthatók, illetve komposztálhatók.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Ingyen táborozhatnak a mentősök gyerekei Ismét óriási siker a pályázat, a technikai feltételek javulhatnak
Tovább a forrásra: watson.de
Vissza
Hírfolyam