2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Régi hagyomány, új alapanyag – plasztikladikot avatott a PET Kupa

Évszázados hagyományt gondolt újra a PET Kupa. A Tiszából gyűjtött folyami műanyaghulladékból elkészült az első tiszai plasztikladik. Az újrahasznosított műanyag pallókat egy mártélyi ladikkészítő mester munkálta meg, megtartva az ősi formát és szerkezetet. Ugyanebben a Tisza-parti faluban avatták fel ünnepélyes keretek között az innovációs újdonságot.

A tiszai ladik autentikus, hazai, fából készült kishajó. Hagyományos, csapott formáját évszázadok alatt nyerte el. Előnye, hogy a folyóvízen halkan és gyorsan mozog. Jól viseli, ha felállnak benne, sem mozgás, sem teher miatt nem billeg könnyen. Akár egy evezővel is meghajtható, kormányozható, sőt, fartükrére erősített motorral ideális folyami motorcsónak válik belőle – derül ki a PET Kupa közleményéből.

A tiszai plasztikladik építésénél a megszokott fenyőfa helyett egészen új anyagot, tiszai műanyaghulladékból préselt műanyag deszkákat használtak a szakemberek.

A főleg polipropilénből és polietilénből készült deszka jól megmunkálható, hasonlóan fűrészelhető, fúrható, gyalulható és csavarozható, mint a hagyományos deszka. Felhasználásával az első prototípust Szabó László mártélyi mester készítette el. 

AZ ötletgazda és a mester az első plasztikladik mellett Fotó: PET Kupa

„Azért nem öntjük ki, vagy fröccsöntjük a ladikot, mert nem szeretnénk, ha egy olyan ősi mesterség, mint a tiszai hajóépítés, teljesen veszendőbe menne. Ezt az újszerű, időtálló anyagot, a műanyag deszkát a szakemberek a megszokott eszközeikkel meg tudják munkálni, és a ladiképítés hagyománya ebben a formában is tovább élhet” – nyilatkozott a hagyomány folytatásáról Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a plasztikladik ötletgazdája.

A ladik nem titkolt célja, hogy a felvízi országoknak mutasson jó példát a hulladékgyűjtésre és -hasznosításra, remélve, hogy a közeljövőben megoldódik a tiszai hulladékprobléma, és kiépül a szükséges infrastruktúra a Tisza-vízgyűjtő teljes területén, szó szerint helyén kezelve a lakossági és ipari hulladékokat.

A plasztikladik az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően született meg. A PET Kupa mára több mint 70 tonna hulladéktól mentesítette a Tiszát, melynek több mint fele a különféle hasznosítási módoknak – és az aprólékos válogatásnak – köszönhetően visszajutott a körforgásba.

A PET Kupa stábja és az őket segítő szakmai partnerek folyamatosan fejlesztik innovatív megoldásaikat, hogy az összegyűjtött hulladék jó példaként, a vízhez és a Tiszához köthető termékeken keresztül vigye üzenetét az értékteremtő hulladékgazdálkodásnak. 

Neked ajánljuk
Az európaiaknak egyre fontosabb az újrahasznosítás A megvásárolt termékek harmada a kukában végzi A fogkrémgyártók is kivehetik a részüket a klímavédelemből Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam